Повечето германци искат да се имунизират

Две трети от населението на Германия иска да се ваксинира срещу причиняваното от коронавируса заболяване COVID-19, сочи допитване на “ЮГав” (YouGov), поръчано от ДПА. Около 32 процента от запитаните са казали, че искат да се ваксинират възможно най-скоро, а други 33 процента също са изразили желание да се ваксинират, но искат да изчакат, за да видят как действат ваксините на хората.

Към 19 на сто от анкетираните не желаят да се ваксинират, а 16 процента още не са решили дали да го направят. Повече от половината участници в допитването (57 процента) са изразили тревога от възможни странични ефекти на ваксините и само една трета са казали, че нямат подобни безпокойства.

Германия планира да започне ваксинирането на 27 декември, като приоритет ще имат хората на възраст от 80 години нагоре и онези, които живеят или работят в домове за стари хора. С предимство ще се ползват също медиците в спешните и в интензивните отделения на болниците.

Според допитването по-възрастните хора са по-нетърпеливи да се ваксинират – 71 на сто от германците на възраст над 55 години искат да го направят, докато при тези на 18 до 24 години делът е 54 процента. Политическите убеждения също имат значение за предпочитанията. При поддръжниците на крайнодясната партия “Алтернатива за Германия” желаещите да се ваксинират са 51 процента – много по-малко от средното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *