Никол Кидман за насилието срещу жени: “Пандемия в сянка”

Актрисата Никол Кидман заяви, че всеки може да допринесе за спиране на насилието срещу жени и момичета, което се увеличи по време на изолацията заради Covid-19, съобщи фондация “Томсън Ройтерс”, цитирана от БТА.

Носителката на награда “Оскар””, която е посланик на добра воля на ООН за жените, добави, че ролята ѝ в сериала “Големите малки лъжи” е засилила позицията ѝ срещу упражняваното върху тях насилие. Затова тя нарече засилването му по време на карантината “пандемия в сянка”.

Ролята на Селест – адвокат и жертва на домашно насилие в хитовия сериал, е направила Никол Кидман по-чувствителна към темата.

“Чувствах се изложена на насилие, уязвима и силно унижена, докато предавах историята ѝ, макар че да се превъплъщаваш в такава роля не е нищо в сравнение с това, пред което са изправени жените, преживяващи насилие във връзките си” – пише Кидман във в. “Гардиън”.

Актрисата добавя, че разказите на жени, които е срещнала по време на работата си за ООН, са я накарали са говори вместо тези, които не могат да го направят публично.

Държави от целия свят – от Латинска Америка до Европа, отчетоха увеличаване на случаите на домашно насилие срещу жени по време на пандемията от Covid-19. Миналата година 243 милиона жени и момичета са преживели сексуално или физическо насилие от партньора си. Тази година се увеличиха съобщенията за домашно насилие, детски сватби, кибертормоз, сексуален тормоз и сексуално насилие.

В Европа – от България до Великобритания, спешните позвънявания от жени, подложени на насилие от партньора си, се увеличиха с 60% през април. Данните за втората вълна на по-строгите ограничения заради коронавируса още не са публикувани, но правозащитни групи предупредиха за тежкото положение на жените, които са изолирани у дома с насилниците си.

Никол Кидман пише, че е важно да се изслушват преживелите насилие, да се говори с децата на полови теми и за съгласието в отношенията, да се използват социалните мрежи и общински центрове за повишаване на осведомеността.

“Всеки има роля и сили да допринесе за края на насилието срещу жени и момичета, дори и през тази панедмия – пише тя. – Дали то ще я надживее, или не, зависи от всички нас”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *