Новата мода – био елхи

Украсената с ярки играчки елха е традиционен символ на Рождество Христово в Германия Новото екологично мислене и модните тенденции обаче диктуват своите правила и в тази област. Последният „писък” са био елхите, които заплашват да избутат от пазара популярните доскоро елхи в саксия, съобщи РИА Новости. В Германия всяка година се продават почти 28 млн. живи елхи. Около 10 % от това количество се внася от съседните Дания, Австрия, Полша и Чехия.

Голяма част от дърветата се отглеждат в специални разсадници, а почти 15 % от тях се доставят от горските стопанства. Тези дървета, обаче, също не се секат в дивата природа, а биват отглеждани на специални площи, например по трасето на далекопроводи или газопроводи в горските зони.

Само 1 % от всички елхи, предназначени за коледните празници, могат да бъдат окачествени като „био”, тъй като са отгледани в екологични условия без използването на пестициди, минерални подобрители или регулатори на растежа, съобщават от германската асоциация „Робин Худ”, която обединява доставчиците на зелените красавици. Констатиран е ръст в продажбите на био елхи, въпреки че като цяло обемът им е все още незначителен, заяви прессекретарят на асоциацията Уте Бертранд. Преди 6 години в Германия около 100 фирми са продавали такива елхи, докато сега броят им е достигнал 800, а разсадниците за отглеждане на био елхи са се удвоили. Цената на био елхите на пазара в Берлин е с около 20 % по-висока от тази на традиционната елха. Вероятно това е и причината голяма част от местните жители да приемат по-скоро скептично новото предложение.

Някои от купувачите на елхи признават, че за първи път тази година са чули от медиитеза био елхи, но са готови да платят „малко повече за екологично чисто дърво”. Допълнителен и неочакван аргумент в полза на ползването на био елхите е, че с тях е безопасно да се хранят слоновете в зоопарка. Службата по чистотата в Берлин събират всяка година почти 350 000 елхи, които хората оставят на тротоарите пред домовете си. Част от тях се изпращат в берлинския зоопарк, но основната част се смила до биомаса, която се използва за производство на електричество в специални електростанции. От енергията от тези 350 000 елхи се осигурява отоплението и електричеството на 500 домакинства в рамките на една година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *