Учени: Мозъкът обича вино и сирене

Някои от лошите навици, възникнали по време на пандемията, може да не са толкова лоши. Резултати от изследване показаха, че виното и сиренето могат да забавят влошаването на когнитивните способности на човек, съобщава БГНЕС.

Заключенията на експертите обаче не са оправдание да се консумира цял поднос със сирене и бутилка вино всяка вечер в празничните седмици, посочва Ориел Вилет, един от авторите на изследването и професор в Института за изследване на храните в Университета на Айова.

В проучването, проведено в продължение на цели четири години във Великобритания, са участвали 1787 души на възраст между 46 и 77 години, пише „Индипендънт”.

Фокусът е бил върху честотата на консумация на определени видове храни. Сред въпросите в анкетата, попълнена от участниците в проучването, е имало и такъв за честотата на приемане на пресни плодове, салати, тлъста риба, кафе, бира, сайдер, червено вино и сирене. Участниците в изследването били помолени да направят и тестове за интелигентност.

Менюто на респондентите е взето предвид между 2006 и 2010 г., както и при контролните тестове през 2012 г. и 2013 г., а след това – през 2015 г. и 2016 г.

Резултатите бяха публикувани в ноемврийския брой на „Journal of Alzheimer’s Disease“ и показват, че червеното вино и сиренето в комбинация могат да бъдат големи съюзници в превенцията на когнитивния спад.

 

Установено е, че сиренето е най-ефективната храна за предотвратяване на дегенеративните промени в мозъчната функция, които носи възрастта.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *