За първи път биткойнът прескочи 20 000 долара

Водещата виртуална валута биткойн се търгува за над 20 000 долара за първи път след продължително покачване през последните седмици. Биткойнът достигна рекордните 20 398,50 долара, преди да се върне до 20 145 долара, което е увеличение от почти 4% за ден.

От март, когато криптовалутата струваше 5000 долара, тя отбелязва стремителен възход, стимулиран от гиганта за онлайн разплащания PayPal, който заяви, че ще позволи на притежателите на сметки да използват криптовалута.

Междувременно редица централни банки реагираха на нарастването на криптовалутите и намаляващото глобално използване на пари в брой, като обявиха планове за цифрови единици, подкрепяни от банки.

Няколко централни банки, включително тези на Китай и Швеция, но също така и Федералният резерв на САЩ, също тестват цифрови приложения в отговор на скорошните стъпки на Фейсбук за създаване на собствена цифрова валутна единица Либра.

След като единицата надхвърли 1000 долара за първи път през 2013 г., тя все по-често започна да привлича вниманието на финансовите институции и претърпя колебания в цените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share