Германия налага пълен локдаун до 10 януари

Всички магазини, предлагащи стоки от несъществено значение, както и училищата и детските ясли ще затворят врати в Германия от сряда, 16 декември, до 10 януари. Това обяви германската канцлерка Ангела Меркел след заседание с ръководителите на германските провинции, предадоха световните агенции.
Канцлерката Ангела Меркел съобщис, че лидерите на германските провинциите са се съгласили с налагането на по-строги ограничения, след като настоящите не са довели до намаляване на случаите на Covid-19.

Отворени остават само супермаркетите и аптеките, както и банките.

“Принудени сме да действаме и ще действаме сега”, каза Меркел.

Като част от стриктните мерки се забранява и използването на спиртни напитки на обществени места от 16 декември до 10 януари, както и продажбата на пиротехника.

От работодателите ще бъде поискано да прекратят работа или да се работи дистанционно.

Мерките ще ограничат още повече социалните контакти. Те се налагат, след като досегашните мерки не възпряха разпространението на вируса.

Въвежда се и забрана на национално ниво на събиранията за 31 декември и за 1 януари.

Германците, които искат да празнуват Коледа със семействата си, трябва да редуцират максимално контактите си седем дни преди семейното събиране. Иначе социалните контакти се ограничават до петима възрастни от две различни домакинства. В периода 24-26 декември контактите също ще бъдат много ограничени и тогава ще имат право да се срещат само най-близки роднини.

Що се касае до забраната за консумация и продажба на продажба на алкохол на обществени места, това нанася нов удар по кафенетата и баровете, които са затворени още от началото на ноември. Много от тях започнаха да продават на улични сергии греяно вино – една германска коледна традиция. Но това породи безпокойство у властите заради струпването на повече хора пред сергиите.

Германия е в частична карантина за 6 седмици, не работят барове и ресторанти. Някои региони обаче вече въведоха по-строги мерки. За последното денонощие страната регистрира нови 20 200 случая на коронавирус, сочат данни на института “Роберт Кох”. Починалите са се увеличили с 321 до 21 787.

И Швейцария пред национален локдаун

Директорът на университетската болница в Цюрих Грегор Цюнд призова за по-строги национални мерки срещу разпространението на коронавируса на фона на разрастването на пандемията в Швейцария, като поиска почти изцяло спиране на дейностите в страната, съобщава днес вестник “Зонтаг цайтунг”, цитиран от Франс прес.

“Необходим е национален локдаун. Няма да го избегнем,” каза пред изданието Цюнд. Според него от средата на декември до средата на януари животът в Швейцария до голяма степен трябва да бъде спрян. Той призова за затваряне на магазините, ресторантите, музеите и спортни съоръжения. Цюнд също така настоя да се забрани карането на ски и да бъде задължително носенето на маски навсякъде.

Според вестника петте университетски болници в Базел, Берн, Цюрих, Лозана и Женева тази седмица са изпратили писмо до министъра на здравеопазването, за да изразят “голямото си безпокойство от сегашната ситуация.”

“Натискът върху болниците остава висок, а ситуацията с медицинските сестри е критична”, се казва в писмото от петте болници, които очакват трета вълна от вируса през януари.

Здравната ситуация в Швейцария, която е с едно от най-високите равнища на заразяване в Европа, не е била толкова лоша – с около 5000 нови случая на ден спрямо няколкостотин по време на първата вълна, а делът на положителните тестовете остава твърде голям.

Въпреки сложната ситуация правителството не обявява извънредно положение, както при първата вълна, което позволява въвеждането на еднакви национални мерки за 26-те кантона.

По-рано тази седмица правителството нареди ресторантите, баровете и магазините да затварят в 19 ч. в повечето райони на страната. Новите мерки са в сила до 22 януари. В по-слабо засегнатите от пандемията райони се разрешава по-късно затваряне – в 23 ч.

Решението за тези мерки бе взето след обсъждания между правителството и местните власти. Те се отнасят и за събития и културни дейности, които са ограничени до групи от по петима души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *