БЛС против разхлабване на мерките преди Рождество

Продължаваме да работим с Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса. До края на годината трябва да подпишем анекса. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Днес представители на БЛС и на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари разговаряха с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

На срещата беше решено от 1 ноември професионалистите по здравни грижи да получат 360 лева.

„Взе се решение от 1 ноември, със задна дата, и професионалистите по здравни грижи, които са на трудово правоотношение към общопрактикуващите лекари, да получат по 360 лева месечно. Тези мерки плюс мерките, които са обявени досега за финансово подпомагане на всички лекари, работещи на първа линия, и в ДКЦ-та, и като общопрактикуващи в болниците, ще получат своята устойчивост и през следващата година. От 1 януари те продължават за срока на противоепидемичната обстановка”, поясни д-р Маджаров.

На срещата е постигнато и споразумение да има представител на извънболничната помощ в Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

„Мнението на БЛС по отношение на прилагане на досега приетите мерки е това, че ние настояваме да не се облекчават мерките преди празниците. Не наблюдаваме намаляване на броя на заболелите в болничните заведения, както и в интензивните отделения. За нас всякакво отхлабване на приложените досега мерки би било рисковано за здравната система веднага след новогодишните празници да изпаднем в още по-тежка ситуация”, обясни д-р Маджаров.

От съсловната организация подкрепят и предложението антигенните тестове да бъдат приравнени към PCR-ите и да се включат в статистиката.

Здравният министър отново потвърди, че очаква до края на тази седмица да приключи обсъждането по тази тема. „След това ще има време, в което НЗОК, съвместно с „Информационно обслужване”, ще предприемат необходимите организационни действия, за да може лекарите да издават електронни направления и за антигенните тестове”, поясни той. Проф. Ангелов напомни, че те ще бъдат напълно безплатни за гражданите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *