Германия затваря магазините от следващата седмица

Германия ще затвори магазините от средата на следващата седмица, с цел засилване на наложените заради коронавируса ограничения, предаде Ройтерс, като се позова на осведомени източници.

Решението беше съобщено преди планираната за днес среща между германската канцлерка Ангела Меркел и лидери на провинциите.

Германия въведе частична карантина преди шест седмици, като затвори баровете и ресторантите, а магазините и училищата останаха отворени. Някои провинции вече въведоха по-строги мерки, отбелязва Ройтерс.

Очаква се карантината да бъде въведена най-късно на 16 декември, предаде ДПА, като се позовава на статия в “Бизнес инсайдър”.

Противници на карантинните мерки протестираха в събота в градовете Франкфурт на Майн и Дрезден, въпреки забраната на германски съдилища, наложена поради опасения за възможно разпространение на коронавируса, предаде ТАСС, като отбелязва, че според източници от органите на реда в столицата на провинция Саксония са били задържани най-малко 72 души.

Властите във Франкфурт на Майн забраниха провеждането на протеста на противниците на карантината и това решение беше потвърдено от висшия административен съд на провинция Хесен. Съдът подчерта, че предвид заявените 40 000 участници, организаторите не са успели да представят разумна концепция за спазването на хигиенните норми и социалната дистанция. Въпреки това в центъра на града се събраха няколко групи протестиращи.

Беше организиран и контрапротест на поддръжници на ограничителните мерки, в който се включиха към 450 души. Силите на реда взеха мерки да не допуснат сблъсък между двете групи и дори заплашиха да използват водни струи. Няма данни за извършени арести в града.

Полицията в Дрезден се постара да не допусне предполагаеми участници в протеста в центъра на града. Два автобуса с протестиращи са били върнати обратно в населените места, от които са отпътували за столицата на провинция Саксония, а агресивните протестиращи са били задържани. В града бяха регистрирани близо 300 нарушения на обществения ред.
Около 500 противници на ограничителните мерки се събраха на протест и в град Ерфурт, въпреки забраната.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share