Собственици на хотели и ресторанти в Банско все още не са получили финансова помощ за август

За проблем с мерките за подпомагане на фирмите, засегнати от ограниченията срещу коронавируса, сигнализират от туристическия бизнес в Банско. Оказва се, че собственици на хотели и ресторанти все още не са получили обещаните средства по мярка 80/20 за август. А заради това сега не могат отново да кандидатстват за подпомагане.

За представителите на бизнеса както в курортния град в сферата на туризма, така и за всички представители на икономическите сектори тази подкрепа от държавата е изключително важна не само да оцелеят финансово, но и да могат да запазят по-голямата част от персонала си.

Оказва се обаче, че заради една чисто административна недомислица или грешка, голяма част от представителите на бизнеса няма да могат да получат средствата си от мерките за подпомагане, които са обявени за втория транш поради простата причина, че все още не са получили средствата си за август. А представянето на отчети на фирмите е едно от условията, за да получат това подпомагане сега.

“Мярката 60/40 е доста добре оформена мярка. В първия и втория си вариант тя подкрепи доста от нашия сектор, не само туристическия, а и транспорта. В края на октомври, т.нар. удължаване на мярката 60/40, която обхваща периода октомври-декември, изведнъж включи един срок за подаване на отчетни документи, който по никакъв начин не кореспондира нито с решение на Министерски съвет, нито с постановление на МС, а от едно съобщение в сайта на Агенцията по заетостта”, коментира Рая Вълкова – член на Управителния съвет на туристическия бизнес в Банско.

Този срок означава до 20 октомври всички фирми да отчетат средствата за август и септември. Според нея обаче, това няма как да се случи за сектор Туризъм и сектор Транспорт.

“Много от колегите не са получили пари за август по тази мярка от 290 лв. на човек и реално дори все още не знаят, че са изпуснали този срок 20 октомври и в момента, в който си подадат отчета, той ще бъде отхвърлен, както се случва с много фирми”, коментира Вълкова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share