Facebook и YouTube ще трият терористичното съдържание до час след подаден сигнал

Компании като Facebook (Фейсбук) и YouTube (Ютуб) ще трябва да премахват терористичното съдържание до един час след подаден сигнал или рискуват да получат значителни глоби, според ново споразумение, постигнато от преговарящите от името на институциите на ЕС, предаде ДПА.

За постигнатото споразумение в тази насока съобщи Европейската народна партия (ЕНП)- най-голямата парламентарна сила в Европейския парламент.

“Още от нападенията в Париж поставяме сигурността на европейците начело на дневния ред на ЕС. Прави това, за да защитим нашите граници и предотвратим тероризма. Сега добавихме още едно парче към пъзела: да свалим от интернет свързаните с тероризма материали”

При системни нарушения компаниите могат да понесат глоби, възлизащи на няколко процента от годишния им оборот, показва проектоспоразумението между Европейския парламент, европейски страни и Европейската комисия, цитирано от осведомени източници, свързани с ЕС. То уточнява също, че нареждането за премахване на съдържание може да бъде издадено и от властите на друга европейска страна.

Споразумението ще засяга всички компании, които предоставят интернет услуги в ЕС, независимо дали се намират на територията на съюза. Предстои плановете да бъдат официално одобрени от страните от ЕС и от Европарламента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *