Путин подписа: руската конституция ще е над международните закони

Президентът на Русия Владимир Путин подписа днес пакет от закони, които позволяват конституцията на Руската федерация да има върховенство пред международни договори и решения на междудържавни органи в случаи, когато те са в конфликт с руския основен закон, предадоха Ройтерс и ТАСС.
Кремъл обяви, че всички руски задължения по международни договори остават в сила и Москва остава изцяло ангажирана с международното право.

Поправките се отнасят до гражданския, гражданско-процесуалния, наказателно-процесуалния и админстративния кодекс, както и до 115 руски закони.

Новите закони обаче предизвикаха загриженост сред някои правозащитници в Русия. Всяка година стотици руснаци се обръщат към Европейския съд за човешките права в търсене на правосъдие, което според тях им е било отказано у дома.

Путин предложи тази реформа в обръщението си към сънародниците му през януари.

Тази промени са част от голям брой законови и конституционни поправки, одобрени тази година. Те включват и такава, която позволява на Путин да се кандидатира отново за президент още два пъти, след изтичането на настоящия му мандат през 2024 г.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *