Хакерска атака източи личните данни на близо 2 хиляди длъжници към фирма за кредити

Поредна хакерска атака, която проверява ГДБОП, засяга личните данни на близо 2 хиляди длъжници към фирма за кредити.

Според експерта по киберсигурност Любомир Тулев хипотетично със съдействието на банков служител или нотариус би могло да се злоупотреби финансово с тези хора. Това са потребители, длъжници на хакнатата компания за събиране на дългове, добави той в сутрешния блок на БТВ “Тази сутрин”.

Хакерът приписва на себе си няколко пробива у нас в последната година – в Комисията по хазарта, в прокуратурата, в Софийския Районен съд, в “Български пощи”.

Любомир Тулев отправи призив към всички, които се занимават с лични данни, да внимават, за да се избегнат измамите.

Има айбани и ЕГН-та на български граждани и сканирани лични карти с подписи вярно с оригинали, имена. В данните има и информация какви кредити са дължали на тази компания и сканирани лични карти. Повечето айбани са на банка, която не оперира вече на нашия пазар. Голяма част от картите може да вече да не са валидни, затова нотариуси трябва да са особено бдителни, както и други институции – да не се злоупотреби с тези данни или да се вземе кредит с тях, обясни киберекспертът.

Според Тулев ще е необходима международна подкрепа, защото сайтът с информацията е регистриран на панамски сървър, а тази база данни се продава за 10 хиляди долара.

А този потребител специално има уеб сайт, който още е активен и в него са всички хакерски атаки, на които той се е подписал – продава тази информация. Направи ми впечатление, че е обявил биткоин адрес и по него от юли досега е постъпила сума от 38 хиляди долара, обясни още киберекспертът. Той добави, че не може да се счита, че като става дума за държавни институции, имаме 100-процентна защита, защото пробиви има и на доста по-големи компании в световен мащаб.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *