Предстои облачна и студена ноемврийска седмица

Пред нас е облачна и студена ноемврийска седмица. Изключение е първият ден. В ранните часове в понеделник времето ще е мъгливо сутринта в някои райони по течението на Дунав, покрай други големи водоеми, както и в котловините и низините. След обяд слънцето ще се покаже почти в цялата страна, но ще е по-щедро в Западна и Централна България. Температурите ще са от 11 до 16 градуса, с най-високи стойности в крайния Югозапад.

В планинските райони ще е по-ветровито, но без силни пориви. В по-ниските райони ще бъде слънчево, с рехава облачност. Температурите ще се колебаят от 4 до 10 градуса, а в отделни точки на югозападна България – Банско и Добринище – до 13-14 градуса.
Вторникът отново ще е мъглив сутринта, а следобед постепенно от запад ще започне заоблачаване. Валежите обаче ще започнат чак в сряда – ще са леки есенни превалявания, но ще засегнат много райони на страната. Макар и по-слабо и на по-малко места ще превали и в четвъртък.

От петък до неделя от североизток ще нахлува студен въздух. С него очакваме в някои планински и дори предпланински райони да прехвърчи сняг. Крехка снежна покривка обаче ще се задържи само по високите части на Стара планина и Югозападна България.

Заради мъглите и липсата на вятър, в първите дни тази седмица има условия за натрупване на замърсители в ниските слоеве на атмосферата. В понеделник сутринта редица градове като София, Видин, Русе, Горна Оряховица, Варна, Пловдив и Смолян отчитат концентрация на фини прахови частици над нормите. Замърсяването е най-голямо в Русе. Освен битовото отопление, трафикът и промишленото замърсяване, над голяма част от континента се стеле облак прах от пустините на Африка. Динамиката във времето през седмицата ще помогне запрашването да намалее.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *