Критично остава положението в болницата в Шумен

Близо 100 са пациентите с коронавирус в болницата в Шумен. Места за повече обаче няма. Спешно се търсят варианти, защото от вчера вече има чакащи болни. Критична е ситуацията и с медицинския персонал, който не достига.

Места в болницата отдавна няма. Постоянно се опитваме някъде да сместим легло, за да не върнем пациент. До онзи ден имахме възможност за насочване на инфектирани във Варна, от вчера вечерта и там местата се заеха, обяви в ефира на „Здравей, България” директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов. Той заяви, че днес ще бъдат изследвани нови 20 души, за които се има съмнения, че са с коронавирус. Очаква се част от тях да са с положителни проби.

Положението наистина е критично. Снощи с големи усилия успяхме да приемем последния пациент. От тази сутрин места няма, допълни д-р Костов.

Директорът посочи, че медицинският персонал е на критичния си минимум. „В момента имаме девет болни лекари и четирима, които са под карантина. 16 са медицинските сестри – по-малка част от тях болни, останалите – карантинирани”, каза още той.

След апела на здравния министър проф. Костадин Ангелов от вчера в помощ на медиците в болниците да се включат лекари от консултативните центрове и студенти, д-р Костов съобщи, че засега няма такова заявено желание.

Без лекари болницата няма да остане, но ще има звена, които няма да могат да приемат спешните пациенти и да ги обслужват. Имаме някакъв лимит за болни и не можем да се разтягаме. Моралът не ни позволява да върнем никого, заключи директорът на болницата в Шумен.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *