За трета година: MELBA Sofia Design Festival 2020

За трета година единственият български фестивал за дизайн събира изключителни теми и имена в хибридно издание

Chris Haughton

 

Единственият български фестивал за дизайн MELBA Sofia Design Festival се случва от 5 до 15 ноември в контекста на една нетипична и нестабилна година. Но провеждането му за трети път в България доказва невероятния потенциал на дизайна във всички сфери на живота, ражда значими идеи и незаменими партньорства в международен контекст и представя гордо местни дизайн герои с техните постижения.

 

Хибридното издание на MELBA Sofia Design Festival 2020 – микс от събития онлайн и на живо, е едновременно предизвикателство и възможност за Студио Комплект да организира поредна среща на българската публика със забележителни международни лектори и признати творци. Фестивалът представя различни перспективи от всички сфери на дизайна и тяхното умно, социално и оригинално приложение в ежедневието ни.

 

MELBA Sofia Design Festival 2020 има три основни елемента: еднодневен симпозиум с петима релевантни и внимателно селектирани международни лектори, клас за дигитален дизайн с ограничен капацитет за практици, студенти и млади професионалисти в тази сфера и три изложби, сред тях – традиционно и преглед на най-интересните постижения от родния дизайн.

В мрежата на epay.go вече могат да се закупят ранните билети Early Bird за MELBA International Symposium и Melba Design Class.

Paula Zuccotti

MELBA

Симпозиум

В събота сутрин на 7 ноември, онлайн и от уюта на дома си, закупилите билети за лекциите, ще могат да научат от първа ръка актуалните тенденции в продуктовия, дигиталния и графичeн дизайн, илюстрацията, медиите, модата и визуалната комуникация. Имените лектори, подбрани методично от Студио Комплект, тази година са: Макс Зидентопф, който умело жонглира с видео, фотография, скулптурата и арт дирекция, като съосновател на списание ORDINARY, един от режисьорите на RiffRaff Films и най-млад съдружник в историята на легендарната рекламна агенция Kesselskramer, Вероника Фуерте – основател и творчески директор на барселонското студио за графичен дизайн HEY, Паула Дзукоти – дизайнер, етнограф, визуален артист и футуролог, както и водещ експерт в сферата на глобалното консуматорство, Луси Колдова от Чехия – изкусен дизайнер на осветителни тела и майстор на мебели-обекти на желание – носител на най-престижното дизайнерско отличие за 2020 Red Dot Design Award за серията от градски мебели Manta и Grand Designer of the Year 2019 – най-високото отличие в Чехия и Крис Хотън – ирландски илюстратор, автор на книги и социален предприемач.

 

МELBA

Max Siedentopf

Дизайнатон клас

Новият елемент в Melba Sofia Design Festival 2020 е дизайн работилницата. Подходяща е за всички практици в сферата на дигиталните продукти: дизайнери, програмисти, проектни мениджъри и други. Двудневният дизайнатон, основан на дизайн мисленето, ще бъде воден от Анелия Кюркчийска и Феликс Каполка и в края си ще доведе до създаването на нов цялостен продукт. Местата за дизайн предизвикателството са ограничени, билети: тук.

13-14/11

Мисия 23

MELBA

Изложбите

  • Традиционната изложба Преглед на българския дизайн тази година е фокусирана върху темата Нови модели на ежедневие. В изложбата са представени някои от участниците в лансираната в края на карантинната пролет едноименна инициатива на Студио Комплект. Изложените решения на конкретни проблеми или красиви идеи за разведряване на деня са доказателство за фантастичните сили на труда и творчеството на дизайнерите.

5-15/11

Галерия Credo Bonum

Lucie Koldova
  • Test Press е презентационна изложба на публикации на студенти, завършили Герит Ритвелд академията в Амстердам през последните 20 години и подбрани от дизайнера, колекционер и учител Хенк Гронендейк. Невиждан у нас архив от уникални 500 издания, в които ясно се разпознава началото на стила, познат в наши дни като „холандски дизайн“.

5-27/11

Библиотеката на Гьоте Институт

  • Нарисувана конституция на Чешката република. Изложбата представя успешния опит на млад тандем визуални творци, които само чрез семплия жест на увеличени букви и добавяне на илюстрации, придават по-хуманно, разбираемо и годно за масова употреба усещане на сериозния документ.

7-30/11

Чешки център

Melba Sofia Design Festival 2020 е част от Инициативите за дизайн МЕЛБА – поредица от дизайнерски инициативи, стартирана от Студио Комплект в края на 2017, която бързо се превърна в уникална платформа: melba.bg, със силна общност и внимателно подготвено съдържание. Мисията на Студио Комплект е чрез МЕЛБА да запознава публиката с личности, които създават стойностни проекти с оригинален подход, дизайнери, развиващи сферата не само с качествена реализация, но и с революционните си идеи. Те вярват твърдо, че творчеството и културата са катализатор на смислените и с устойчив отзвук идеи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *