Ваксина срещу пневмония помага при COVID-19

Ваксина срещу пневмония помага при COVID-19, пише “Труд”, цитирайки лекари и фармацевти. Медици съобщиха, че е разумно най-уязвимите групи – хората над 65 години, да се “застраховат” срещу усложнения при заразяване с коронавирус чрез пневмококовите конюгатни ваксини.

Много българи все още търсят остарялата ваксина Pneumovax 23, която купуват от Хърватска, Гърция и Франция. В България от няколко години препаратът липсва. Предимство е ниската цена, около 10 евро, но медиците са категорични, че тази ваксина не създава траен имунитет. Те препоръчват пневмококови конюгатни ваксини, каквато е Prevenar 13.

“Възрастните хора е добре да си направят пневмококовата ваксина, защото те най-често боледуват. Наред с грипната ваксина е добре да се направи и ваксина срещу пневмония. Смисълът е, че вирусите най-често се последват от бактериални инфекции, които са тежки и сериозни. Те причиняват усложненията. Фигуративно казано вирусът отваря пътят, а бактериите причиняват тежките последици”, коментира пред “Труд” академик Богдан Петрунов.

Доц. Атанас Мангъров също бе категоричен, че възрастните хора е добре да се имунизират срещу пневмонии. Той съобщи, че са необходими две дози от ваксината, които да се поставят една след друга след повече от два месеца. Мангъров обясни, че пневмококовите конюгатни ваксини действат, като “обучават” имунната система (естествените защитни сили на организма) как да защитава организма срещу инфекциите. При прилагане на ваксината имунната система разпознава частите от съдържащата се във ваксината бактерия като “чужди” и произвежда антитела срещу тях. Впоследствие, когато отново бъде изложена на бактерията, имунната система може по-бързо да произведе антитела. Това помага за защита срещу заболяването.

Prevenar 13, освен при деца, се използва и за защита на възрастни и хора в напреднала възраст от инвазивно заболяване и пневмония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *