СДВР: Над 60 са арестувани след сблъсъците пред бившия Партиен дом

Над 60 души са задържани при сблъсъците между протестиращи и полицията, съобщиха на брифинг тази нощ зам.-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Антон Златанов.
“Ранените полицаи днес са .. не мога да изброя колко много! Има хора с прорезни рани, обгазени, с наранени очи, с изгаряния по лицето. Само сутринта имаме над 100 пострадали колеги. Ние не се оплакваме от това нещо. Това е нашата работа и нашият дълг. Сутринта бяха задържани около 35-36 човека, от вечерното мероприятие все още продължаваме със задържането на лица, които са в нетрезво състояние под въздействие на всякакви вещества, оказват съпротива на различни места. Със сигурност са над 60.”

„Тактиката в целия ден беше насочена изцяло към щадене на живота и здравето на протестиращи с риск за живота и здравето на полицаите”, подчерта още ст. комисар Антон Златанов. По думите му е имало бомби, чукове, метални палки и пръти. Вадени са били от част от палатките на палатковия лагер, които до момента полицията не е закачала.

„Имаме информация за забранени предмети в палатките”, допълни Златанов.

Пиротехническо вещество се е взривило в полицейски автомобил. Самоделното устройство е хвърлено в колата, след като протестиращ е счупил едно от стъклата.

Златанов каза още, че не е нормално да се призовава към бунтове и атаки срещу полицаи и то от средите на политици и общественици.

Зам.-директорът на СДВР каза, че полицията категорично не приема опитите за противопоставяне на българския народ на полицията. “За нас отговорни са всички, които призоваваха за ескалация и не са способни да проведат мирен протест. Хората, които не са дошли срещу заплащане или по заповед, трябва да се разграничават от провокаторите”.

“Призоваваме към разум, но подобни действия няма да се толерират”, заяви в заключение Златанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *