Новите министри на Скопие твърди по “затварянето” на македонския език за България

Буяр Османи и Никола Димитров, които днес заеха длъжностите външен министър и вицепремиер по европейските въпроси, не очакват пречки от съседна България в процеса на преговори за членство на Северна Македония в ЕС, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

Новоизбраният вицепремиер по европейската интеграция Димитров подчерта, че България не може да спечели от усложняването на европейското бъдеще на Република Северна Македония. Вицепремиерът призна, че България е имала голяма роля за оформяне европейското бъдеще на РС Македония, когато беше председател на Европейския съюз, на срещата на върха в София за отварянето на Европа и връщането на разширяването високо в дневния ред на ЕС.

Според Димитров въпросът за самоизразяването и самоопределението по отношение на македонския народ и македонците, които говорят македонски език, не можело да противоречи на Европейския съюз, който, по думите му, се основавал на европейските ценности, включително богатството на разнообразието и правото на самоопределение. За вицепремиера въпросът за македонския език „е затворен”.”

В този контекст ще търсим мъдрост и постоянство в преодоляването на всички проблеми със съседна България. Няма да е лесно, мисля, че трябва да сме искрени, проблемът е голямо предизвикателство, но ние показахме, че не се страхуваме от предизвикателствата.” Новият външен министър Османи заяви, че въпреки че България е имала едностранна забележка на заседанието на Европейския съвет, все пак София се е съгласила относно решението за започване на преговори

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *