Среднощна акция на полицията премахна палатковите лагери

Полицията е започнала акция по премахваме на палатковите лагери в цялата страна рано тази сутрин.

Движението на колите и градския транспорт в района на Орлов мост и при Ректората се осъществява нормално. Преместен е и бусът на движението “Системата ни убива”, който от дни беше спрян пред кръстовището на Ректората.

Операцията на МВР е започнала около 4,30 часа в цялата страна и във всички градове, където има палаткови лагери или блокиране на движението. По информация на “Хоризонт” в столицата униформените разчистват част от палатките на Орлов мост пред Ректората и пред Министерския съвет. Някои от хората са били приканени сами да напуснат местата на лагерите. Тези от тях, които са отказали, са закарани в съответните районни полицейски управления.

По информация на БНР 12 са арестуваните в София при полицейската операция. Сред тях е и ПР експертът Арман Бабикян. Повечето от задържаните са откарани в 1-во. РПУ. Според източници на БНР причините за отвеждането на хората в районното е неизпълнение на полицейско разпореждане.

Също източници на БНР, близки до акцията, обясниха, че вероятно след около час, повечето от задържаните ще бъдат освободени, като преди това ще им бъдат съставени актове за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Пред 1-во РПУ има известна група от протестиращи:

Кирил Чуканов от “Граждански мегдан”, който се намира там разказа:

“Тази нощ ми се обадиха около пет, че е дошло много голямо количество жандармерия, спецчасти на полицията и пристискат протестиращите, изтласкват ги, събират им личните карти, заплашват ги, че веднага трябва да напуснат, съставят им актове. Малко след това разбрах, че са арестували масово хора. Не мога да кажа точно колко хора има в управлението, говорят, че са между 20 и 30 – Пламен Даракчиев, Манол Глишев, много хора са вътре. Арман Бабикян също е задържан”.

ОТ МВР разпространиха и първата официална информация за среднощните действия на полицията. Обобщиха, че акцията е започнала с цел възстановяване на движението, както и че МВР уважава желанието на хората да протестират, но това не може да става с цената на нарушаване на правата на останалите граждани в страната.

По-рано пред БНР един от протестиращите на Орлов мост в София – Манол Глишев, съобщи, че около 100 полицаи са отишли на мястото на блокадата около 4 и 30 часа.

“Малко преди 5 сутринта служители на СПС към СДВР, т.е.на специализираните служби към софийската полиция, обградиха Орлов мост с доста коли. Пристигнаха доста хора, може би над стотина полицаи, които дойдоха и общо взето разтуриха блокадата. По-скоро дойдоха, съставиха ни разпореждане за напускане на мястото по Закона за движение по пътищата, много забавно предвид, че последните дни въобще нямаше такъв проблем, явно полицията е стигнала до някакво разбиране по този въпрос. Попитаха ни дали ще изпълним разпореждането, няколко души отговорихме” не” , може би някъде към двайсетина души отговорихме “не” , съответно в момента ни отвеждат към някое от районните полицейски управления в София, предполагам Първо районно. Може би в палатковия лагер все още има някой от протестиращите, не мога да кажа.”

На Орлов мост вече няма палатков лагер. Всички палатки и тенти, които бяха на кръстовището, вече са премахнати. Плакати и останали от протестиращите вещи се товарят на коли на дирекция “Аварийна помощ и превенция: към Столичната община. Плътни полицейски кордони са обградили кръстовището. Обстановката е спокойна.
Палатковият лагер на едно от централните кръстовища в Пловдив – това до Баня Старинна – беше вдигнат след намерсата на полицията. Полицейските служители са дошли с 4 буса малко след 4 часа сутринта, разказаха протестиращи, които снощи блокираха кръстовището и останаха да нощуват тук. Част от тях взе още са на мястото. Полицаите са поискала документите на някои от хората, около 30 души, след което са им били съставени актове. Впоследствие служителитена реда са започнали да вдигат палатките.
Хора от лагера подчертаха, че не е имало насилие, но смятат, че действията срещу тях са били неправомерни. Няма напрежение, повечето от полицаите, участвали в акцията, се изтеглиха.
В момента движението по бул. “Цар Борис Обединител” и “Шести септември” се осъществява нормално.
Във Варна полицията е преместила палатковия лагер на кръстовището пред общината. В момента той е на тротоара и движението в района е освободено.

Двама са задържаните във Варна, във момента няма информация за задържаните в Пловдив, както и на блокадата на пътя, близо да Стара Загора.

Блокираният път Стара Загора-Варна също е освободен и протестиращите сe намират в тревните площи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *