УНИЦЕФ ще набере над 70 000 лв. до края на годината в подкрепа на каузата „Образование за всяко дете“

УНИЦЕФ обяви актуални резултати от фондонабирателната кампания „Образование за всяко дете“, която цели да подкрепи създаването на обучителна онлайн платформа в подкрепа на децата със специални образователни потребности, техните учители и родители. На база на постъпилите до този момент суми, както и на месечните дарители, които избраха да подкрепят каузата с редовни месечни дарения, до края на годината кампанията ще набере 71 088 лв. Кампанията за набиране на дарения продължава. По оценка на организацията, ще са необходими общо 400 000 лв за техническото разработване на платформата и всички материали, които ще подкрепят децата, техните родители и учители.

 

Д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България обяви, че каузата е от изключително значение и в допълнение към набраните средства, УНИЦЕФ ще инвестира 150 000 лв. от съществуващия си програмен бюджет, за да ускори процеса по създаване на платформата. Амбицията на Детския фонд на ООН е тя да заработи още тази есен.

 

В обръщението си към дарителите, д-р Муита сподели:

 

„Благодарни сме на всички вас, които ни подкрепихте до момента и очакваме още много да се присъединят към нас в това вълнуващо начинание. Ако продължите да ни подкрепяте с редовни месечни дарения, до края на годината ще съберем над 70 000 лв., за да финансираме създаването и разработването на платформата. От името на екипа на УНИЦЕФ бих искала да кажа ГОЛЯМО „Благодаря“ – за вашата подкрепа и за вашето доверие в нашата работа!“

 

Въпреки всички положени усилия до този момент в страната, децата с увреждания продължават да са най-изключените от процеса на образование. Промените, наложени заради COVID-19 допълнително усложниха ситуацията. Според оценката на Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, едно от пет деца не получава допълнителна подкрепа, и така на практика рискува да остане извън образователния процес.

 

Затова УНИЦЕФ, в партньорство с Министерството на образованието и науката и Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО) – София град , реши да разработи първата по рода си в страната приобщаваща дигитална образователна платформа. Тя ще направи обучителния процес по-достъпен за децата със специални нужди, като им осигури образователни материали, адаптирани за специфичните нужди на всяко дете и подобри работата на всички, които подкрепят детето – специалисти, учители и родители. Освен че ще предостави необходимите онлайн инструменти, платформата също така ще свърже семейството и професионалистите.

 

 

„Няма „малък“ принос – всяко дарение е важно! Само заедно и единни можем да постигнем нашата цел – да осигурим по-добър достъп до дигитално образование на децата с увреждания. Само заедно можем да гарантираме, че нито едно дете няма да бъде забравено в обучителния процес!“, призова д-р Муита.

 

Кампанията „Образование за всяко дете“ започна на 26 май, като официално лице на инициативата е актрисата Елена Петрова, Национален посланик на добра воля на УНИЦЕФ. Владимир Ампов-Графа, дългогодишен посланик на Детския фонд на ООН също подкрепя кампанията.

 

Официален медиен партньор на кампанията е Българската национална телевизия. Инициативата е подкрепена от БГ радио и Радио City, от списанията EVA и Grazia, онлайн порталите Момичетата от града, ViewSofia, Capital.bg , както и рекламна група Net Info и уебсайтовете на Elle България и National Geographic България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share