Twitter изважда термини от техническата си документация заради расизъм

Още миналата година чернокож програмист, работещ за Twitter, отправил молба към компанията за промяна да термините “master” и “slave” в системата на социалната мрежа. Реджинал Августин споделил, че се почувствал гневен и писал до много от ръководните фактори в компанията.Мениджърите на социалната мрежа формализирали усилията около оплакването, към които се включили и инженери още през месец януари, като подкрепили работата по замяна на проблемните термини и разгласили каузата на двамата служители в инженерния отдел на компанията.

Събитията от последните месеци обаче са извели проблема на преден план и от компанията обявиха решението си за замяната на термини като господар (master), роб (slave), черен списък (black list) и други подобни фрази.

Според мнозина обаче е доста сложно тези термини да бъдат изкоренени. Те са залегнали дълбоко в техническата документация, ежедневната реч, професионалния жаргон на програмистите и в безброй взаимосвързани програмни кодове и конфигурационни файлове.

Именно заради това целта, която си поставя Twitter, е да завърши своя инженерен проект до края на 2021 г., по примера на други компании, в които вече стартираха подобни процеси. Сред тях са Github, LinkedIn, Apple и Google.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share