Ангелкова: Отмяната на чартърите от Великобритания е наистина лоша новина

България не е уведомена от Гърция, че ще затварят гранични пунктове. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по Канал 3.

“Всяко решение на дадена държава свързано с пътуванията, особено спрямо сегашната ситуация е собствено решение на самата държава. Министерство на туризма не е било уведомено предварително, затова че ще бъдат затворени граници. Новините се съобщават при свършен факт. Отделно от това, всяка една година темата България – Гърция стартира в началото на летния сезон. Много е важно и строго индивидуално кой къде ще иска да почива. Не знам защо когато някой решава къде иска да почива, се минава през призмата, че у нас не е добре”, коментира министърът на турзима.

“Трудно е да се правят разчети относно туризма за тази година, предвид пандемията от коронавирус. Със сигурност сезонът ще бъде много труден и непредвидим и аз искам да бъда позитивна, работя в такава посока. Когато трябва да сравняваме този със следващия сезон обаче, със сигурност нещата няма да бъдат това, което на нас ни се иска.

Стартираха първите чартъри, това беше изключително важно, за да може лека по лека да се старира и по-активната работа по посрещането на чуждестранни туристи в страната. Първите бяха туристите от Нидерландия и Белгия, веднага след това от Германия, очакваме буквално тези дни – днес, утре, първите полети от Полша, от Чехия”, обясни Ангелкова.

“Обединеното кралство води в България над 480 000 чуждестранни туристи за цялата година. Те са водещи по отношение и на зимния и на летния туризъм. Отмяната на чартърите от Великобритания е наистина лоша новина за нас. Надявам се всичи тези решение, по отношение на държавите, които подлежат на карантина да бъдат временни и да се преразглеждат по отношение на епидемиологичната обстановка. Затова казвам, че сезонът ще бъде много непредвидим”, допълни тя.

“Освен британските туристи, другите, които са много важни за нас, и които юли месец под тяхно решение остава затворен, това са руските туристи. Най-рано от август месец ние можем да очакваме руски туристи ако се възобновят полетите от страна на руската федерация. Много е важно за нас тези пазари да бъдат отворени, на този етап те не са”, коментира Ангелкова.

“Министреството на туризма е стартирало своите проверки на плажовете още от началото на летния сезон . Към този момент екипите също са и на север и на юг, и са там от началото на юни месец, за да проверят как се спазват изискванията за концесионните и наемните договори”, допълни тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share