Част от улица “Съборна” вече е пешеходна зона

От днес част от улица „Съборна” в центъра на София става пешеходна зона. Решение за това беше взето от Столичния общински съвет на 25 юни.

Ще бъде забранено движението на моторни превозни средства и паркирането в участъка от площад „Св. Неделя” до улица „Цар Калоян” и от улица „Леге” до улица „Княз Александър I”. Променя се и организацията на движение в участъка от улица „Цар Калоян” до улица „Леге”.

Премахва се перпендикулярното паркиране до северния тротоар. Ще бъдат обособени места за успоредно паркиране покрай южния тротоар. Движението на коли ще бъде еднопосочно, в една лента – от улица „Леге” към улица „Цар Калоян”.

Три отсечки от улици в историческия център на София ще се превърнат в пешеходни зони от петък до неделя през лятото.
Това са:
– улица „Шишман” от улица „Граф Игнатиев” до улица „Юрий Венелин”.
– улица „Сан Стефано” от булевард „Цариградско шосе” до булевард „Янко Сакъзов”.
– улица „Ангел Кънчев” от улица „Уилям Гладстон” до площад „Гарибалди”.

Това е пилотен проект на инициативата „Зелени улици” и е част от последователната политика на Столичната община за повече място за хората в града, по-чист въздух и цялостна грижа за околната среда, съобразена с новите реалности, наложени от Covid-19.

Проектът предвижда обособяването на пешеходни зони от петък в 19:30 часа до 18 часа в неделя за периода от 17 юли до 22 септември.

Заварените паркирани коли ще бъдат премествани от Центъра за градска мобилност в непосредствена близост. Живущите на тези улици, които имат стикер за паркиране в зоната, ще бъдат предварително уведомени.Улиците ще се почистват допълнително и ще се мият всяка събота вечер. Избраните участъци от улиците имат връзка между паркове, пешеходни зони и градски градини, в близост са до спирки на градския транспорт.

Свободна пешеходна зона от петък до неделя ще има през месец август по булевард „Цар Освободител” в участъка от „Раковски” до „Дондуков”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share