Меркел: COVID-19 е най-сериозното предизвикателство за ЕС в историята му

Разпространението на коронавируса се превърна в най-сериозната криза в историята на ЕС. Това бе обявено на пресконференция от германския канцлер Ангела Меркел след преговори чрез видеовръзка с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

“Вирусът не е изчезнал, но ние се научихме да живеем в тези условия”, заяви тя. „Европа е в най-сериозната ситуация в своята история”, добави Меркел. Ръководителят на германското правителство припомни, че Берлин възнамерява да постави на дневен ред по време на шестмесечното председателство на ЕС темата за преодоляване на коронавирусната криза. „Доволни сме от предстоящото сътрудничество с Европейската комисия”, подчерта Меркел.

За отношенията с Китай

ЕС възнамерява да поддържа диалог с Китай относно приемането на закона за националната сигурност в Хонконг, но отношенията с Пекин са от стратегическо значение, каза Меркел.

“Отношенията с Китай са важни, те са от стратегическо значение”, заяви ръководителят на германското правителство. Тя потвърди желанието на Берлин да бъде домакин на срещата на върха ЕС-Китай, която беше отложена от септември за неопределено време. „Това трябва да бъде връзка, основана на взаимно доверие”, заяви Меркел, като подчерта, че диалогът с Пекин няма да бъде лесен.

„Китай и ЕС се нуждаят един от друг”, каза на свой ред Фон дер Лайен. „Имаме много сериозно ниво на икономическо партньорство, около една шеста от общия търговски оборот на Китай идва от Европейския съюз, а Хонконг е един от най-големите търговски хъбове на Китай”, каза тя. „Затова всички страни са заинтересовани да поддържат това ниво на отношенията. Същото се отнася и за нашите инвестиционни партньорства. Ето защо съм сигурна, че ако ЕС заеме твърда и единна позиция по отношение на ситуацията в Хонконг, това ще има дългосрочно въздействие върху Китай”, каза Фон дер Лайен. /БГНЕС и ТАСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share