НС ще обсъди ветото на президента върху разпоредби в Закона за МВР

Народното събрание ще обсъди ветото на държавния глава Румен Радев върху разпоредби в Закона за МВР, които предвиждат създаването на нова главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма”.

Президентът Радев върна законопроекта за ново обсъждане с основния мотив, че така се дублират функции на Националната служба за охрана.

Последните промени в закона за МВР предвиждат създаването на новата дирекция под управлението на ресорния министър с основни функции да предотвратява терористични действия, да задържа или обезврежда особено опасни престъпници или престъпни групи, както и опазване на обществения ред.

Президентът Румен Радев атакува разпоредбите с мотива, че със законопроекта се създават функции в МВР, които дублират тези на Националната служба за охрана. Президентът смята още, че няма гаранции за ефективност и ефикасност, а се създава възможност за ограничаване на права и противопоставяне на различни интереси.

Според държавния глава отсъства уредба кой ще понесе отговорност, ако не бъде постигната защитата на охраняваното лице. Дневният ред на депутатите предвижда още обсъждането на годишните доклади на Висшия съдебен съвет, на прокуратурата и на съдилищата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share