Безплатни прегледи за разширени вени започнаха в цялата страна

Лице на кампанията „Вземи краката си в ръце“ е актрисата Деси Бакърджиева


Актрисата Деси Бакърджиева стана лице на кампанията 
„Вземи краката си в ръце“, по време на която се организират поредица безплатни профилактични прегледи за риск от разширени вени, съобщава ВИП Комюникейшън.

  Инициативата е на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, което повече от 25 години се грижи за здравето на българите като предприема различни кампании и инициативи за информираност, превенция и обучение на младите специалисти. 
Консултациите преминават с изключителен интерес и се извършват в 17 града в страната между 29 юни и 10 юли според график, който е публикуван предварително на сайта www.venite.bg, , а кампанията продължава през цялата година. Анализът до момента показва, че пациенти в по-напреднали стадии на заболяването са силно заинтересовани от провежданата кампания.
  Хроничната венозна болест, част от която са и разширените вени, засяга голяма част от населението не само в България, а и в света. Според световно мащабно проучване над 50 % от хората страдат от хронична венозна болест в някакъв стадий. В България големи проучвания показват, че между 40% и 60% от населението са засегнати, а тенденцията е към увеличаване.
Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология е изключително ангажирано с тези изследвания, затова през годините винаги организира безплатни прегледи за хронична венозна болест в рамките на национална информационна кампания за превенция. В много от случаите именно тя е инструмент за животоспасяване и запазване комфорта на живот.
За втора поредна година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология организира целенасочена кампания с цел превенция, под надслов „Вземи краката си в ръце“, заедно и с тясното сътрудничество на фармацевтична компания „Сервие“. През годините на утвърждаване на дружеството тя винаги е била изключително надежден и прогресивен партньор, с чиято подкрепа са реализирани редица активности, насочени към информиране на обществеността, популяризиране на показателните първи симптоми, превенция и лечение.

Водещ принцип на дружеството е приемствеността в процеса на работа и ръководене. През годините за председатели на организацията са избирани изявени и утвърдени лекари: първият председател е проф. Константин Тодоров, след него щафетата поема проф. Тодор Захариев, след приключване на неговия мандат е избран проф. Кузман Гиров, който е наследен от проф. Васил Червенков, а от 2017 г. председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология е проф. Веселин Петров.
Всички те надграждат и усъвършенстват дружеството с професионален поглед за актуалността на  времето и новите технологии. Неизменно следват последователно и търпеливо основната цел на професионалната организация, заложена още през далечната 1993 г.: да обединява, да обучава, да подпомага гилдията и специалистите в областите съдова хирургия и ангиология, да бъде надежден партньор в отношенията с международни организации и сигурен източник за пациентите със заболявания на венозните съдове.

Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология стартира  кампанията с идеята да се популяризира сериозността на венозните заболявания. Според статистиката от проведени проучвания много малка част от хората се обръщат към лекари и това се случва чак в по-късните стадии на заболяването.
Вярваме, че ранната диагностика и навременното и адекватно лечение на хроничната венозна болест е от огромно значение. Нелекуваната венозна болест може да доведе до животозастрашаващи състояния в напредналите фази на заболяването. Затова е важно хората да разпознават симптомите и още в началните стадии, когато болестта може да се контролира и повлияе от подходяща терапия, да се обърнат към лекар. За да предотвратим появата на разширени вени, трябва да променим начина си на живот.
Следващата идея на дружеството след успеха демонстриран до момента, е да се фокусира през следващата година върху информирането на младите хора и рисковите професии като включи личните лекари за съмишленици в каузата, чрез помощта на новите технологии.
Заради кампанията за безплатни прегледи „Вземи краката си в ръце“ Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология в сътрудничество със Сервие Медикал получи приз на Национални медицински награди в категория „Здравна кампания с обществено значение 2020 г.“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *