Стартира на предизборната кампания в Северна Македония

Изборите в Северна Македония бяха планирани първоначално за 12-и април, но бяха отложени заради пандемията. Без митинги, с ограничени срещи с избирателите, видеопрезентации на партийни програми и обръщения през социалните мрежи – така ще се проведе кратката кампания.

Изборите ще продължат три дни и ще се проведат по специални протоколи за защита от Covid-19. 15 политически формации с 87 листи се състезават на вота. От едната страна е опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, като това е първият парламентарен вот за лидера й Християн Мицкоски. Той ще се сблъска за първи път директно със Зоран Заев – лидер на СДСМ.

За първи път в кратката историята на младата държава има мултиетническа предизборна коалиция между СДСМ и Беса на Билал Касами. Очакваше се в центъра на предизборната кампания да е европейското бъдеще на Северна Македония, но пандемията и икономическите последствия засенчиха геостратегическите цели.

Така на 13 юли медицинските работници ще започнат да събират гласовете на пациентите, заразени с коронавирус и на всички, които са в самоизолация. На следващия ден – 14-и юли, ще гласуват болните заедно с военните и затворниците. А на 15 юли всички избиратели ще трябва първо да минат дезинфекция на ръце, да бъдат с маски и да стоят на дистанция, когато упражняват правото си на вот.

Очаква се ниска избирателна активност, вероятно една трета от македонските гласоподаватели няма да отидат до урните.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *