Доналд Тръмп замрази издаването на визи

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в понеделник указ, с който удължи забраната за издаване на зелени карти извън САЩ до края на годината и замрази издаването на редица категории работни визи, включително на тези, които се използват от технологичните компании и мултинационалните корпорации.

Забраната ще засегне и визите Н-1В (латински букви) за квалифицирани работници, които се използват от големите американски технологични компании, визите Н-2В за неземеделски сезонни работници, визите J-1 за обмен на студенти и визите L-1 за мениджъри на мултинационални корпорации.

Тръмп взе това решение на фона на безработица от 13,3 процента след въведените ограничения заради пандемията от новия коронавирус.

Според оценки на администрацията, мярката ще освободи до 525 000 работни места.

ДПА отбелязва, че забраната няма да засегне вече намиращите се в САЩ специалисти.

Как реагира технологичен гигант: късогледо решение

Американската компания Туитър смята, че решението на администрацията на САЩ ще нанесе вреди на конкурентоспособността на американската икономика, предаде ТАСС, като цитира прессъобщение на компанията.

Тази новина подкопава един от най-големите икономически активи на Америка – многообразието. Хора от цял свят пристигат тук (в САЩ), за да станат част от нашата работна сила, да плащат данъци и да допринесат за нашата конкурентоспособност на световната сцена, посочи Туитър.

Компанията определи решението на администрацията на Доналд Тръмп като “късогледо и ограничаващо привлекателността на Америка за висококвалифицирани специалисти от други страни”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *