Instagram се превръща в основен източник на новини

След като в продължение на много години Twitter беше символ на бързото разпространение на новини в интернет, сега това се променя. Проучване на Reuters Institute прогнозира, че в рамките на година лидер в тази сфера ще стане Instagram, съобщава БиБиСи.

През последните няколко години Instagram значително увеличи своята популярност сред потребителите, особено по-младите. Социалната мрежа добави и нови функции като Stories, IGTV, а напоследък подготвя и навлизане в стрийминга на живо.

И докато първоначално тези функции се използваа най-вече от т.нар. инфлуенсъри, постепенно те стават все по-използвани и за разпространение и коментиране на новини. Като цяло използването на Instagram като източник на новини се е удвоило от 2018 г. досега. Близо една трета от потребителите на социални мрежи във Великобритания на възраст 18-24 г. казват, че използзват платформата като източник на новини за коронавируса.

Въпреки това повечето хора нямат особено доверие в това, което виждат в социалните мрежи. Само 26% казват, че се доверяват на тези мрежи. Сходен е процентът на доверие и за линковете, които се споделят в чат приложения. Проучването открива, че 59% от анкетираните споделят, че се доверяват на новините от институциите и медиите.

Лидери по потребление са съответно Facebook, YouTube и WhatsApp. Голямата им потребителска база очаквано води и до голямo потребление за новини и друга информация. Въпреки това Instagram е най-предпочитан от младите, което обикновено се смята и като водещ критерий накъде ще продължи тенденцията за пренос на потребителите. Въпреки растящата си популярност, TikTok все още е доста назад в класацията.

Проучването открива, че пандемията е довела до временен ръст на доверието в новините като цяло. Въпреки това доверието в новините като цяло пада и 46% от потребителите каазват, че се доверяват напълно на любимия си източник на новини.

В проучването са обхванати 40 държави, като само в 6 от тях има мнозинство на хората, които се доверяват на новините “през повечето време”. Специално за коронавируса, с най-голямо доверие се ползват учените и лекарите, следвани от здравните институции.

Социалните мрежи са в дъното на класацията по тази тема. Те имат и около 40% недовереие, 40% безраззличие и едва 20% доверие. Очакванията са, че постепенно това ще се промени и доверието се се преразпредели с евентуалното успокояване на пандемията.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *