Разбиха мрежа от корумпирани гръцки полицаи с „пипала“ в парламента

Гръцките власти разбиха мрежа от корумпирани полицейски служители, предлагали “защита” на бардаци и незаконни казина. Според „Keep Talking Greece”, мрежата е предлагала протекция на около 350 публични домове, 250 студия и 300 незаконни казина в Атика и е генерирала оборот от около 1 милион евро на месец.

Разследването на мрежата започнало през 2015 г. от Националната разузнавателна служба (EYP). Тя е предала резултатите от разследването на прокуратурата през декември 2016 г. за по-нататъшно разследване.

Случаят излезе на бял свят миналата седмица от вестник „Праполитика”, след което са взети показания на общо 30 души, между които бивши и настоящи полицаи, адвокати, бизнесмени и един журналист.

Случаят се основава главно на разследване, проведено от EYP, което обхваща телефонни разговори и физическо наблюдение.

Основен координатор на мрежата е бил бизнесмен, убит в предградието Хайдари в Западна Атина през октомври 2019 г. По време на убийството му е бил придружен от двама полицаи.

Съобщава се, че мрежата е работила от 2014 г. в и извън Атика. Тя има също връзки с хора в парламента, както и с така наречената „дълбока държава”.

„Гражданите, политиците и полицаите в корупционните мрежи и дълбоката държава ще бъдат преследвани и наказани”, предупреди министърът за гражданска защита Михалис Хрисохоидис в събота.

„Съобщенията в пресата за дейността на дълбоката държава, действаща години преди настоящото правителство да дойде на власт, са ужасяващи”, каза министърът, описвайки „дълбоката държава” като включваща подземни дейности на политици, граждани и гръцки полицейски служители на високо равнище.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *