Новите случаи на Covid-19 са 14

Изследвани са 606 проби за последното денонощие, чрез PCR метод и са установени 14 нови лица с Covid-19, съобщиха от Националния оперативен щаб.

Общата бройка на лабораторно потвърдените чрез PCR анализ лица в страната са 2513.

Активност е забелязана в седем от областите. Три лица са отново констатираните в София, всички те са амбулаторни.

В Сливен – 4, Разград – 2, Ямбол – 2, Благоевград, Видин и Пазарджик – 1 новоконстатиран случай.

Деца под 18 години – едно дете на четири години, което е прието на лечение в инфекциозното отделение в МБАЛ – Сливен. Този случай е пряко свързан с медицински персонал, след малко ще поясня. От новоконстатираните случаи сред медицинския персонал два нови случая – лекар в Сливен и стоматолог в София.

Детето, което споменах преди малко, на 4 години е всъщност член на семейството на колежка от Сливен.

Излекувани нови 10 случая, като два от тях са в София, съответно “Пирогов” и ВМА са докладвали по един излекуван пациент, в Хасково пет нови случая на излекувани, Ямбол – двама и Плевен – един.

Починали през изминалото денонощие – един нов случай , на жена на 64 години от Сливен, която е с придружаващо заболяване диабет.

Към настоящия момент приети на болнично лечение пациенти с доказан Covid-19 са 161, като 17 от тях са в интензивни отделения.

По отношение на международната обстановка – нови 124 103 лица с коронавирусна инфекция по света.

Водещи – САЩ и Бразилия, както по брой до момента на доказани случаи, така и на дневна база, като съответно за деня, за вчерашния ден в Щатите са 23 290, а в Бразилия – малко над 30 000 нови случаи.

На трето място е Русия – с малко под 9 000 нови случая, прави впечатление относително високия брой регистрирани случаи във Франция – 1 828, и в Испания – съответно 664, като пояснението е, че тези данни, които са съобщени за вчера са всъщност изравнявани, коригирани за няколко дни, така че това не отразява реално дневната заболеваемост в двете държави.

Великобритания продължава да е сред страните, които регистрират над 1000 нови случая, в конкретния случай 1604. Всички останали държави в Европа са под 1000 души.

Сред тях водещи са, разбира се, Беларус – 894 и Швеция – 637, като в другите държави се запазва тенденцията за нисък брой – под 500 за деня. На Балканския полуостров Турция съобщава малко под хиляда – 983. Румъния – 150, Република Северна Македония от няколко дни регистрира между 20 и 30 нови случая за изминалото денонощие 35 нови случая на Covid-19, Сърбия – 27, Албания – 23, Гърция, Босна и Херцеговина и Хърватия съответно под 10 всяка една от тези страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *