Всеки шести млад човек в света няма работа заради пандемията

Младите хора са основните жертви на икономическата стагнация, породена от пандемията от коронавируса, като всеки шести младеж е без работа. Това сочи проучване на Международната организация на труда (МОТ), публикувано днес и цитирано от Франс прес.

Представяйки доклада пред медиите, генералният директор на МОТ Гай Райдър призова правителствата да обърнат специално внимание на това “поколение на карантината”, за да не допуснат то да бъде дългосрочно засегнато от кризата.

Шефът на МОТ обясни, че младите хора са засегнати по диспропорционален начин от кризата заради сътресенията на пазара на труда и в сектора на образованието и обучението.

Според проучването на МОТ, проведено сред младежи под 29 години, всеки шести анкетиран е спрял работа заради появата на Covid-19, а работното време на тези, които са запазили работата си, е намаляло с 23 процента.

Освен това около половината от младите студенти отчитат вероятно забавяне в пълното завършване на обучението им, а 10 процента от тях смятат, че няма да могат да завършат.

С равнище от 13,9 процента през 2019 година, безработицата вече беше най-висока сред младежите, отколкото при всяка друга група от населението. Около 267 милиона младежи бяха безработни, без да посещават училище или да се обучават.

Работещите във възрастовата група 15-24 години са заемали работни места, които ги правят по-уязвими – зле платена или неформална работа, както и заради статут на мигранти.

Ако не се вземат спешно мерки за подобряване на ситуацията, може да се наложи да носим на плещите си наследството на вируса за десетилетия напред, добави Гай Райдър.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *