Днес е световният ден на виното

За разлика от 18-ти февруари, когато светът чества денят на пиене на вино, 25-ти май е денят на самата напиката. Или казано шеговито това е световният Трифон Зарезан.

Няколко интересни факти за виното.

Първата стъклена бутилка с вино в нея е открита през 1867г. в Speyer – Германия и датира от 325-350 г.н.е.

Друг интересен факт е, че пак в Германия е произведено първото в света деалкохолизирано вино, през 1908г от Carl Jung.

А знаете ли, че отговорната консумация на червено вино помага в борбата с високото кръвно налягане? Много учени, медии и лекари смятат, че червеното вино е полезно за сърцето заради определени негови съставки.

Сега може да се възползвате от полезните свойства на виното без да се подлагате на вредния алкохол – интересно нали?

Едно изследване, публикувано в Circulation Research, показва, че безалкохолното вино помага да се свали високото кръвно.

Мощният антиоксидант полифенол, съдържащ се в напитката, е по-ефикасен при липса на алкохол.

„Това е много интересно изследване, а изводите са иненадващи“, споделя кардиологът д-р Дийпак Брат, професор по медицина в Harvard Medical School. „Искаме да разширим проучването – с по-голям брой пациенти и то да се проведе по-дълго време.“

In vino veritas

Истината е във виното – така Плиний Старший перефразира латинска пословица. Но кои са истините за виното?

Една от истините за виното е, че ако прекалим с количиството, то кръвното се повишава, повишава се и рискът от ракови заболявания, увреждане на черния дроб, рискът от пътни инциденти.

Истина е и, че в нормални количества, пиенето на червено вино увеличава добрия холестерол HDL, предпазва от увреждане артериите и сърцето. Полифенолите укрепват кръвоносните съдове.

Изследването

Испански учени изследвали група от 67 мъже на възраст между 55 и 75 години с диабет и сърдечно- съдови проблеми. Всеки от тях трябвало да пие червено вино всеки ден в продължение на 4 седмици. В следващите 4 седмици експериментът бил повторен с безалкохолно червено вино. В последните 4 седмици виното било заменено с джин. Количествата били умерени – около 250 -300 мл. вино или 80-90 мл. джин на ден.

Резултатите показали, че когато мъжете са пиели безалкохолно вино кръвното им налягане се понижавало с 6 пункта, а това би довело до намаляване с 14% вероятността от сърдечни проблеми и с 20% по-нисък риск от инсулт. Показателите са били близки в случаите на употреба на твърд алкохол и вино.

И така добрата новина е, че при консумацията на безалкохолно червено вино може да се възползвате от добрите страни на виното – полифенолите и азотния оксид, без да се подлагате на опасностите и вредите от алкохола.

Изследванията продължават, за да отговорят по-категорично на въпросите за сърдечно-съдовите заболявания.

Какво би трябвало да правим?

Ако искате да свалите кръвното налягане, безалкохолното вино няма да повлияе отрицателно. В това е сигурен д-р Брат. „Не мога да препоръчам безалкохолно вино за сваляне на кръвното, но да знаете, че няма да ви навреди“, казва д-р Брат. Към това трябва да се прибавят и здравословният начин на живот – спортуването и диетата.

А безалкохолното червено вино е добра комбинация и с диетата (то е от 4 до 5пъти по-малко калорично), и със спорта.

Това е и отговорната консумация, защото можем и да шофираме.

А какво съветват сомелиерите? Можем ли да сбъркаме при избора на безалкохолно вино?  

Ще се справите. Има само едно изискване – четете внимателно етикета! За добрия вкус на безалкохолното вино са важни сортът на гроздето и технологията на производство, която определя дали ще бъде само деалкохолизирано вино като състав или не. На етикета трябва да бъде посочен съставът на виното и ако не е укaзан, а пише напитка на база безалкохолно вино, вече е напълно сигурно, че освен безалкохолно вино има и добавен процент гроздов сок.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *