Тръмп: Ваксина срещу коронавируса ще има до края на годината

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че вярва, че САЩ ще имат ваксина срещу коронавируса преди 2021 г.

„Силно сме уверени, че ще имаме ваксина до края на тази година“, заяви Тръмп по време на интервю за Fox News, цитиран от BBC.

Учените по света в момента се надпреварват да разработят подобна ваксина, но повечето експерти очакват тя да ще бъде готова за масово разпространение чак през 2021 г.

В същото време президентът обеща окончателен доклад на американското правителство за китайския произход на епидемията от коронавирус, като добави, че малко са съмненията, че Пекин е подвел света за мащаба и риска от заболяването преди то да се превърне в глобална пандемия, допълва Bloomberg.

„Ще дадем много силен доклад за това, което смятаме, че се е случило, и мисля, че ще бъде много убедително “, каза Тръмп, след като беше попитан за доказателства, че вирусът е свързан с изследвания, проведени в лаборатория в централния китайски град Ухан.

„Лично аз мисля, че са направили много ужасна грешка“, каза Тръмп за Китай.

По-рано в неделя държавният секретар Майкъл Помпео заяви, че има„огромни доказателства“, които показват, че огнището на Covid-19 е започнало в лабораторията в Ухан, но не представи никакви доказателство за твърденията си.

Коментарите на президента идват, когато напрежението между САЩ и Китай се покачва на фона на нарастващия брой на смъртните случаи от вируса в САЩ.

Досега повече от 67 хил. души са починали от вируса в САЩ, докато в световн мащаб се съобщава за 247 000.

По време на интервюто си в неделя Тръмп отказа пряко да критикува китайския президент Си Дзинпин, наричайки го „силен“ лидер, с когото той е постигнал търговска сделка.

Тръмп обаче обеща повече федерална помощ за американците, останали без работа в резултат на пандемията, както и да продължи с възобновяването на икономиката.

Той каза, че е инструктирал министъра на финансите Стивън Мнучин, че следващият кръг от стимули ще трябва да включва намаляване на данъка върху заплатите – идея, която не е посрещната със солидна подкрепа в неговата собствена партия и още по-малко от демократите.

В началните минути на интервюто, излъчено от Fox News, Тръмп ревизира броя на американците, които очаква да починат от вируса.

„Ще загубим някъде между 75 – 80 хил. до 100 хил. души“, каза той.

През април той казал, че се надява смъртните случаи да бъдат общо под 60 хил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *