Борис Джонсън: Минахме пика на епидемията от COVID-19

Обединеното кралство, втората най-засегната от новия коронавирус страна в Европа с вече 26 711 починали, е преминала пика на епидемията, предадоха световните агенции. Това заяви британският премиер Борис Джонсън на първата си пресконференция, след като се възстанови от COVID-19 и след като годеницата му роди син, допълва Ройтерс.

“Мога да потвърдя днес за първи път, че ние сме минали пика на тази болест. Ние преминахме пика и сега сме по нанадолнището и имаме толкова много причини да храним дълготрайна надежда”, каза той.

Той поясни, че сега е важно да не се изгуби контрол върху ситуацията. Джонсън заяви, че в следващата седмица и в идните седмици управляващите ще кажат как и кога ще деблокират различни части на икономиката и ще представят пътна карта за вариантите в тази насока, предаде Ройтерс.

Точните дати на всяка промяна ще бъдат въз основа на препоръки на учените и на данните за епидемията.

Джонсън предупреди, че е от жизненоважно значение да се допусне втора вълна от зараза в страната.

Същевременно обаче допитване на Ипсос Мори показва, че около две трети от британците смятат, че правителството е било прекалено бавно във въвеждането на мерките за стриктна социална изолация, за да се намали разпространението на новия коронавирус, предаде ДПА.

В допитването са участвали 1000 души. 66 процента от тях са преценили като прекалено закъснели действията на правителството. Преди две седмици подобно мнение изразиха 57 процента от анкетираните.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *