СЗО: Свалянето на ограниченията не означава край на пандемията

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адан Гебрейесус призова за продължителен контрол върху коронавируса, въпреки постепенното премахване на ограниченията заради пандемията, обявени от няколко държави. Изказвайки се на брифинг в Женева, той подчерта, че облекчаването на тези ограничения не означава, че пандемията е приключила, цитира думите му TACC
“Искаме да подчертаем, че облекчаването на ограниченията не е краят на епидемията в никоя страна”, каза той. Ръководителят на СЗО подчерта, че победата срещу болестта ще изисква “постоянни усилия на хора, общности и правителства, които трябва да продължат да се борят и контролират този смъртоносен вирус”. Генералният директор призова държавите да „идентифицират, тестват, изолират и третират всеки случай и проследяват всички контакти”.
Ръководителят на СЗО приветства разработването на тестове за антитела в света, защото “това ще помогне да се разбере колко разпространена е инфекцията сред населението”. Първите данни от тези проучвания сочат, че „относително малък процент от населението е заразено, дори в най-силно засегнатите райони”, обясни той. Според изпълнителния директор, при цялата важност на тестовете за антитела, тестът за вируси все още е „ключов инструмент за откриване, диагностика, изолиране и лечение на случаите”.
Тедрос Адан Гебрейесус каза, че заедно с няколко други части от системата на ООН СЗО “е поръчала 30 милиона теста през следващите четири месеца”. Той също така информира за планираната доставка през април и май на 180 милиона хирургически маски и други медицински предпазни средства „до държави, които особено се нуждаят от тях”. Според генералния директор повече от 100 страни се присъединиха към международната програма за солидарност за тестване на терапевтични средства срещу коронавирус. За тези проучвания
1200 пациенти вече са избрани „от първите пет страни”. Очаква се тази седмица повече от 600 болници в света да започнат да подбират пациенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *