СЗО препоръча да се ограничи достъпът до алкохол по време на карантината

Правилата за ограничаване на достъпа до алкохол трябва да бъдат поддържани и дори засилени по време на пандемията от COVID-19 и извънредното положение, гласи една от последните препоръки на Световната здравна организация, публикувана в сайта ѝ.

Според СЗО не трябва да се облекчават регулациите за продажба на алкохол, а да се въведат разпоредби за защита на здравето и намаляване на вредите, причинени от алкохола. Това трябва да бъде придружено от засилена комуникация с обществото, на което да бъдат обяснени рисковете от употребата на алкохол и влиянието му върху състоянието на имунната система.

Алкохолът е психоактивно вещество, което причинява психични разстройства. Хората в риск или пристрастени към употребата на алкохол, са особено уязвими в условия на самоизолация. Медицинските служби трябва да бъдат внимателни за състоянието на такива хора.

„Алкохолът се консумира в прекомерни количества в европейския регион и взема твърде много жертви. По време на пандемията COVID-19 трябва да се запитаме какви рискове поемаме, когато оставяме хората в заключени домове с вещество, което е вредно както по отношение на здравето им, така и с ефекта от поведението им върху други хора, включително насилието”, казва Карина Ферейра-Борхес, ръководител на програмата за алкохол и незаконни наркотици към СЗО-Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *