Тръмп обяви бедствено положение във всички 50 щата

За първи път във всички 50 американски щата едновременно е обявено “мащабно бедствие”, след като президентът Доналд Тръмп приложи мярката за Уайоминг заради коронавируса, известен като COVID-19, съобщават Си Ен Би Си и „Дневник”.

Обявяването на такъв режим дава възможност да се отпуска федерално финансиране на щатските и местните власти, както и на някои организации, и за по-лесна координация на щатските власти с федерални органи. Това става в момент, когато заради коронавируса всичи щати се надпреварват за достъп до обдишващи апарати, маски и други средства за предпазване.

Според Джъд Диър, заместник-прессекретар на Белия дом, не е имало пободен случай в историята и Тръмп ще продължи да отговаря на нуждите на всеки губернатор, за да се защити здравето на американците от коронавируса. Губернаторът на Уайоминг Марк Гордън се обърна към Тръмп с такава молба в четвъртък. Според телевизия Си Ен Би Си такъв режим в момента действа и в територии като Пуерто Рико и остров Гуам, където действа американската конституция, без да са щати на САЩ.

Заразените в САЩ са почти 530 хил. души към този момент, а починалите – над 20 600 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *