50% от заведенията са пред фалит

50% от заведенията са пред фалит. За това алармират от Българската асоциация на заведенията. Те изпратиха отворено писмо към властта, в което желаят спешна среща с вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. От асоциацията предлагат и спешни мерки, които според тях трябва да се вземат в настоящата ситуация.

Изчакахме до 31-ви март, за да видим какви мерки ще получим от държавата. Видяхме, че тези мерки, даже и в обновения си вариант от онзи ден, не покриват нашия бранш с нищо. Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на „Здравей, България”. Ресторантьорството и туризма както в европейски мащаб, така и в България, в момента са закрити и не работят. Има възможност за кетъринг услуги, но това е от 1 до 5% оборот за търговския обект. Това в никакъв случай не покрива нищо, посочи още той. По думите на председателят на Българската асоциация на заведенията, предприетите до момента мерки работят за предприятията, които имат намален капацитет или спад в оборота. Менда Стоянова каза, че мярката 60 на 40 е за работещи предприятия. Това не е мярка, от която спрял бизнес като нашия, може да се възползва. Тя би могла да е работеща за нас едва когато отворим, допълни той. На този етап няма работещи мерки за нашия бизнес, категоричен бе Ричард Алибегов. Той заяви, че от бранша са изпратили към правителството предложения с конкретни мерки.

Една от тях е тази мярка 60 на 40 да влезе в действие от деня на отварянето на обектите. Другото, което предлагаме, е да получим и данъчна ваканция, т.е. не да се опрощават данъци, а плащането им да се отложи във времето, посочи Алибегов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *