565 са заразените с коронавирус в България

Общият брой на заразените с коронавирус в момента е 565, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски. Това е нарастване с 4,4 % спрямо предходния ден. Заболелите мъже са 320, 57 %, жените са 245, 43 %.

24 са установените нови случаи за денонощието, 16 са настанени в болница. За денонощието са изследвани 299 души. 201 пациенти са хосхпитализирани.

В София са установени 15 случая, в “Пирогов” има 4 души нови постъпили, в Александровска болница – 1, Центъра за спешна медицинска помощ – 1 установен случай, “Токуда” – 3 души, амбулаторни – 8.

В Хасково са регистрирани двама пациенти – брат и сестра.

22 е общият брой на починалите, средната им възраст е 66 години.

От Военнамедицинска академия има нови трима излекувани към днешна дата. Заразените медицински работници са 35, от тях – 8 в “Спешна помощ”.
Професор Мутафчийски посочи, че най-уязвими спрямо коронавируса са хората с хронични заболявания – белодробни, диабет и други и добави, че няма логика пушачите да са по-малко рискови, тъй като по принцип техните бели дробове са увредени.

В световен мащаб броят на заразените се увеличава, но се забавя темпът на развитие на болестта, каза още проф. Мутафчийски. В България нещата като че ли се задържат, добави той, но подчерта, че все още е рано за генерални изводи.

Професор Мутафчийски честити празника на здравните работници и обяви, че тъй като главният здравен инспектор ще работи без заплата за периода на извънредното положение, от Националния оперативен щаб ще отделят от възнагражденията си, за да му помогнат.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *