Авокадото подобрява концентрацията на пълните хора

Ежедневното авокадо подобрява способността за съсредоточаване на пълните и затлъстелите хора, съобщи Медикъл експрес.

Учените от университета на Илинойс в Урбана-Шампейн установиха това с 12-седмично изследване, обхванало 84 души с повече или по-малко излишни килограми. Те са получавали ястия с еднакви калории и макросъставки, но едната група всеки ден имала в менюто и по едно авокадо. Направените в началото и в края на периода когнитивни тестове показаха, че авокадото подобрява показателите в единия от тестовете, който измерва недостига на внимание. При другите два когнитивни теста разлика няма.

Авокадото съдържа много лутеин, който подпомага паметта. Освен това е богато на мононенаситени мазнини и фибри, пише БТА. Възможно е те да допринасят за установените когнитивни ползи.

Не е изключено и други хранителни източници на лутеин, фибри и мононенаситени мазнини, като зелените листни зеленчуци или яйцата също да носят подобни когнитивни ползи.

От предишни изследвания е известно, че хората с наднормено тегло или затлъстяване са застрашени повече от когнитивен упадък и деменция като възрастни. Затова искахме да проверим дали някакъв подход в диетата може да допринесе за когнитивното здраве, особено на средна възраст“, каза ръководителят на изследването проф. Наиман Кан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *