Бойко Борисов свиква Съвета по сигурността

Премиерът Бойко Борисов свиква Съвета по сигурността заради създалата се ситуация около коронавируса. Целта е да се обсъди евентуална криза. През цялата нощ Националният щаб заседаваше в търсене на конкретни мерки за овладяване на разпространението на заразата. Засега всички забрани и ограничения в страната остават в сила, съобщи БНТ.

 

След като вчера вечерта се оказа, че възрастно семейство от Лом – мъж на 74 години и съпругата му на 66, които са били в София при сина си, който пък работи с китайци на стоковия базар “Илиянци”, са настанени в “Пирогов”. Жената е в тежко състояние. Така най-голямата спешна болница в страната от снощи до тази сутрин на практика не работеше. Двамата пациенти са настанени във вътрешното отделение на болницата, което е затворено, а цялата болница беше изолирана. Пациенти не се приемаха. Вътре започна преструктуриране на пространството, за да се осигури възможност за карантина на засегнатите от вируса хора и на всички, които са били в контакт с тях. По молба на директора на “Пирогов” бяха изпратени пет допълнителни машини за дезинфекция на спешното отделение, за да може болницата да възстанови по-бързо дейността си.

Така рано днес болницата беше отворена за пациенти, като заразеното семейство е изолирано в отделна сграда. Взети са проби от 89 души, за които се смята, че са били в контакт със съпрузите и ако сред тях има също заболели, те ще бъдат поставени в същата сграда, уточни пред bTV главният здравен инспектор Ангел Кунчев, който уточни, че лекарите, които се лекували мъжа – първо постъпил в “Пирогов”, са поставени под карантина.

Доцентът уточни, че жената е неконтактна. Затова от нея все още не може да се вземе информация с кого е контактувала през последните седмици. Все още се очаква резултатът от пробата на сина й.

От Окръжна болница съобщиха за БНР, че имат готовност да приемат всички спешни случаи с изключение на деца и на пациенти с изгаряния и интоксикации. При спешни случаи гражданите могат да се обръщат и към Александровска болница и ВМА.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че на този етап столичните здравни заведения разполагат с необходимия капацитет легла и медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани.

Столична община е в готовност за 72 часа, при искане от Националния щаб за овладяване на разпространението на вируса, да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна.

Фандъкова моли гражданите да ограничат социалните си контакти и да продължат засилената лична хигиена и призовава към спокойствие и да се информират от официалните източници.

Продължава засилената дезинфекция в градския транспорт, в метростанциите и във всички институции, които работят с граждани. Очаква се решение от тази нощ на Оперативния щаб към общината за овладяване на разпространението на вируса за допълнителните мерки за ограничения и предпазване на гражданите в София. То ще бъде обявено на брифинг в 8,30 часа.

В същото време кметът заяви пред bTV, че очаква грипната ваканция в столицата да бъде удължена с още няколко дни. Това се случва, въпреки че вчера премиерът препоръча това да не се прави за цялата страна, освен за Плевен и Габрово, където бяха установени първите заразени. Министърът на образованието също заяви, че не очаква ваканцията да бъде продължена. Днес се очаква решение.

Пристигат предпазните облекла и маски на границата

Междувременно договорените предпазни облекла и маски от Турция пристигат днес, съобщиха от Здравното министерство. Те се очакват на ГКПП “Капитан Андреево”. На място ще ги получи заместник-министърът Бойко Пенков.

След срещите си с турския президент премиерът Бойко Борисов съобщи, че са договорени 50 000 маски и предпазни облекла.

Очакваме два камиона с доставка. Първият от тях вече е пристигнал рано тази сутрин и започва разтоварване в халето на митниците. Общо 50 000 маски с висока защита, 100 000 защитни и предпазни облекла, както и 100 000 очила ще бъдат доставени заедно с другия камион, предаде Нова телевизия.

Ще бъдат посрещнати от представители на Министерството на здравеопазването и претоварени в други камиони, за да поемат към вътрешността на страната. Според изчисленията на здравните власти, тези облекла ще трябва да стигнат на държавата ни за около месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *