Revolut събра 500 милиона долара от нов кръг на финансиране

Revolut, глобалната финансова платформа с над 10 милиона клиенти в световен мащаб, събра днес допълнителни 500 милиона долара финансиране от серия D, като общата сума, събрана от компанията, достигна 836 милиона долара.

 

Новият кръг на финансиране бе воден от базираната в САЩ компания за рисков капитал TCV, като участваха и редица съществуващи инвеститори. Последният кръг на финансиране оценява бизнеса на 5,5 милиарда долара, което прави Revolut една от най-скъпо оценените финтех компании в света.

 

Новият капитал бе осигурен на фона на високото търсене и ангажираност на клиентите и силните финансови резултати на компанията през изминалата година. През 2019 г. Revolut увеличи ръста на клиентите си със 169%, докато броят на ежедневно активните потребители нарастна с 380%. Финансовите приходи на финтех компанията пък отбелязват ръст от 354% през 2018 г.

 

Финансирането ще даде възможност за фокус върху клиентското изживяване. Капиталът ще бъде използван за укрепване на основните продуктови предложения по линия на вече съществуващите пазари. Акцент ще има върху разработването на продукти, които ще помогнат за ускоряване на ежедневното използване на Revolut акаунтите. Бъдещите планове на компанията включват лансиране на услуги за кредитиране на индивидуални и бизнес потребители, разширяване на спестовните сметки с висока лихва извън Великобритания, по-нататъшно подобряване на клиентското обслужване и разгръщане на банкови операции в цяла Европа.

 

Revolut ще се съсредоточи и върху развитието на своите Premium и Metal абонаментни планове. През изминалата година те се оказаха успешен поток от приходи за бизнеса, нараствайки със 154% през 2019 г. Premium и Metal акаунтите на Revolut включват разнообразни ползи за крайните потребители, като например неограничен достъп до превалутиране по реалния междубанков курс, достъп до салони в летища от цял свят, безплатна застраховка за пътуващи, както и платформа за търговия с акции без комисионна.

 

Финтех компанията ще продължи да инвестира в разширяване на работната си сила на множество места. В компанията вече работят над 2000 души, а през 2019 г. бяха направени и редица ключови назначения. Миналата година Revolut назначи Мартин Гилбърт, бивш изпълнителен директор на Standard Life Aberdeen, за председател на борда. Допълнително Каролин Бритън, бивш партньор „Одит“ в Deloitte, както и Брус Уолъс, бившият главен оперативен директор в Банката на Силициевата долина (Silicon Valley Bank), бяха също назначени за неизпълнителни директори.

 

Коментирайки новата инвестиция, Ник Сторонски, основател и главен изпълнителен директор на Revolut, каза: „Мисията ни е да изградим глобална финансова платформа – единно приложение, където нашите клиенти могат да управляват всички свои ежедневни финанси. Тази инвестиция именно демонстрира доверието на инвеститорите в нашия бизнес модел. В бъдеще фокусът ни ще е върху разгръщане на банкови операции в Европа, увеличаване на броя на потребители, които използват Revolut като своя ежедневна сметка, както и стремеж към рентабилност. TCV има дълга история на подкрепящи основатели, които променят индустрията в световен мащаб, така че ние сме развълнувани да си партнираме с тях, докато се подготвяме за следващия етап от нашата мисия.”

 

Джон Доран, генерален партньор в TCV, каза: „Радваме се да си партнираме с Ник, Влад и целия екип на Revolut. Използвайки модерен набор от технологии и с неумолима насоченост към клиентското изживяване, Revolut създаде наистина нещо изключително, което надхвърля всичко, което съществуващите банки могат да предложат. Очакваме с нетърпение да подкрепим Revolut екипа по пътя им на изграждане на една от най-големите компании за финансови услуги в света. “

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *