Започва селектирането на български музиканти за шоукейс програмата на Европейската джаз конференция в София

До 10 март e срокът за кандидатстване в презентационните концерти пред някои от най-ключовите лица от сферата

 

Изключителна възможност се разкрива за българските музиканти в рамките на 7-та Европейска джаз конференция, която тази есен ще посрещне в София над 400 ключови дейци в областта – организатори, програмни директори, мениджъри и продуценти на международни фестивали, културни оператори от Европа и света. Сред емблематичните събития, които ще имат свои представители на единствения по рода си джаз форум, са North Sea Jazz, EFG London Jazz Festival, ELBJazz, както и знакови джаз клубове като Ronnie Scott, Porgy & Bess и много други.

 

За първи път у нас, в рамките на Европейската джаз конференция, ще се проведе шоукейс програма, която ще обхване общо 6 концерта.  Събитията ще са от презентационен характер и са от ключово значение за представянето на българската музикална и джаз сцена пред професионална аудитория, към която ще се присъединят и журналисти, музикални агенти, изпълнители. Това отваря невероятна възможност за българските таланти да разширят полето си на изява и бъдещите си ангажименти в международен план. Кандидатите ще бъдат избрани от програмния комитет на конференцията, съставен от членове на Европейската джаз мрежа. Шестте селектирани проекта ще представят свои изпълнения в рамките на 30 минути в два от дните на форума – 11 и 12 септември 2020 г. Избраните участници ще бъдат включени в цялостното международно промотиране на събитието, а едно от условията за участие е да имат готовност да поемат на турне.

 

Европейската джаз конференция се организира от Европейската джаз мрежа и се провежда всяка година в различен град в Европа, а София заслужено спечели надпреварата за домакинство за тазгодишното издание, което ще се проведе от 10-и до 13-и септември 2020 г. Съорганизатори от българска страна са Фондация A to Z, която стои зад най-мащабния джаз фестивал у нас – A to JazZ, Столична община и Националният дворец на културата в партньорство с Министерство на културата и Представителството на Европейската комисия в България. Конференцията ще разшири бъдещите партньорства и творчески проекти между родни и европейски фестивали и артисти и ще затвърди мястото на България като културен център с принос в развитието на музикалната и джаз сфера.

 

“Провеждането на Европейската джаз конференция и шоукейс програмата е страхотен шанс за всички нас, защото ще концентрира вниманието изцяло

 

 

върху музикалната ни сцена, творците и музиката им. Нашата основна цел е повече български проекти да са част от големия европейски джаз афиш.”

 

Крайният срок за кандидатстване е 10 март 2020 г.

Финалната селекция ще бъде направена не по-късно от 5 април 2020 г.

Резултатите ще бъдат обявени онлайн в уебсайтовете и страниците в социалните мрежи на:

 

 

Шоукейс програмата ще се състои на 11 и 12 септември 2020 г. в Националния дворец на културата в рамките на програмата на Европейската джаз конференция 2020.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *