Двама министри докладват в парламента за мерките срещу коронавируса

Двама министри – на здравеопазването и на МВР, ще бъдат изслушани в Народното събрание за мерките, които властите са взели срещу разпространението на коронавирус.

Кирил Ананиев и Младен Маринов трябва да дадат информация и за конкретни случаи, настояха от “Воля”.

Двама пациенти от Велико Търново, пътували до Китай, са поставени под домашно наблюдение за евентуална проява на симптомите на коронавируса, под наблюдение е и украински гражданин в Стара Загора.

Още преди два дни стана ясно, че пробата за коронавирус на украинския гражданин е отрицателна. Той обаче е под карантина в болница в Стара Загора. Актуална информация се очаква да даде министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Изслушването е точка първа в дневния ред.

Очаква се на второ четене да бъде приет и законът за независимия финансов одит. В преходните и заключителните разпоредби управляващите предлагат нов налог за стаите и апартаментите за гости. Апартаментите и стаите за гости, които се отдават краткосрочно под наем, ще заплащат туристически данък на общините. Той е приравнен на хотелите и други туристически обекти с една звезда.

Правилото се отнася и за имотите, отдавани през популярните онлайн платформи. Ако бъде приет в предложения вид, тези имоти ще плащат между 40 и 80 стотинки на нощувка на местните бюджети.

До края на март се очаква да бъде публикувана и наредбата, която да определи правилата за регистрация на такива имоти.

Депутатите ще приемат и процедурни правила по условията и реда за предлагане на кандидати за управител на НЗОК, както и на процедурата за избор от Народното събрание. Така до десет дни ще са ясни имената на кандидатите.

Мандатът на досегашния управител доктор Дечо Дечев изтича на 12 март.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *