Министър Кралев откри 71-ото издание на боксовия турнир за Купа “Странджа”

27 българи ще вземат участие в надпреварата

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри 71-ото издание на боксовия турнир за Купа “Странджа”, който ще се продължи до неделя в столичната зала “София”.

Над 300 боксьори от 30 страни се включват в тазгодишното издание на надпреварата, сред тях са и 27 българи. Със свои представители са силните боксови школи на САЩ, Русия, Украйна, Казахстан, Република Ирландия и Панама.

“С огромно удоволствие присъствам за поредна година на най-стария боксов турнир в света. Вече 71 години едни от най-добрите боксьори в света се срещат в нашата столица. Пожелавам успех на участниците в турнира и в предстоящите квалификации за Олимпийските игри в Токио. Надявам се, че работата на съдиите ще бъде спорна и успешна. Пожелавам ви повечето от вас да заслужат доверието на Олимпийския комитет и да бъдат поканени да реферират в Токио. Вашата роля ще бъде изключително важна в предстоящите Олимпийски игри”, заяви министър Кралев при откриването на турнира. В церемонията се включи и президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински.

Бронзовият медалист от Световното първенство в Екатеринбург Радослав Панталеев и европейският шампион Даниел Асенов предвождат българския тим. В категория до 52 килограма Асенов, който е носител на Купа “Странджа” за 2019 г., започна с успех защитата на трофея. В първия си двубой той се наложи с единодушно съдийско решение над Якуб Смолински (Полша).

Турнирът е важен етап от подготовката на националния отбор за предстоящата през месец март европейска олимпийска квалификация в Лондон. 18 българи ще се качат на ринга в мъжката надпревара сред тях са и националите Боян Асенов, Тинко Банабаков, Симеон Чамов и Благой Найденов. Заради контузия на Петър Белберов страната ни няма да има представител в категория над 91 кг.

В отбора при жените са включени Севда Асенова, Габриела Димитрова, Златислава Чуканова, Станимира Петрова, Деница Елисеева, Аслъхан Мехмедова, Мелис Йонузова, Добромира Георгиева и Василена Рангелова. Европейската шампионка за 2018 г. Йонузова стартира с категоричен успех над белгийката Ошин Дерю.

До полуфиналните битки входът за зрителите в зала “София” е свободен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *