Разширяват зелената зона в столичния квартал “Иван Вазов”

 

Обхватът на зелената зона за паркиране в София ще се разшири през тази година. Предвижда се зоната да достигне квартал “Слатина” и да обхване нови части на ж.к. “Иван Вазов”, съобщава БНР.

Инициативата идва от живеещите в двете части на града, които са заявили становището си пред Центъра за градска мобилност. Възможно е зелената зона в район “Слатина” да обхване доста по-голям участък от зоната около ж.к. “Яворов” и бул. “Ситняково”, която вече е била подложена на публична дискусия.

Ако плановете бъдат реализирани в пълния им мащаб, броят на платените места в София ще се увеличи с около 5 хиляди. Към момента те са приблизително 28 000, от които 5 000 в синя зона.

Как се приема идеята за разширяване на зелената зона в кв. “Иван Вазов”?

“Кварталът е изключително гъсто населен. Това разширение буквално ще доведе до закриване на зелените площи. Колите ще бъдат в зелените площи. Не може да се реши въпросът тук. По-скоро е свързано с допълнителен приход за общината, но нищо повече не решава”, казват едни.

За живущите това ще бъде проблем и ще усложни още повече намирането на места за паркиране, смятат други.

Трети виждат въвеждането на повече еднопосочни улици и паркиране по посока на движението от едната страна като път към повече ред в квартала: “Може да се каже, че е голям хаос. Много трудно се намират паркоместа, по което и време на деня, вечер също.”

За пешеходеца остава вариантът “слалом” – между паркираните по тротоарите автомобили, кофите за отпадъци и строителните заграждения, споделят наблюденията си жители на квартала.

Тази вечер от 18 часа е заключителното обществено обсъждане по казуса със зелената зона в квартала. То ще се проведе в читалище Петър Берон”.

“Иван Вазов” се явява граничен район на зона, където вече има платено паркиране и автомобилите се прехвърлят към квартала, за да паркират безплатно. Сега чрез новата регулация притокът на шофьори към квартала ще намалее”, коментира ефекта от разширяването на зелената зона новият кмет на столичния район “Триадица” Димитър Божилов.

Има превес мнението “за” въвеждане на режим за платено паркиране, но хората искат насреща здрави тротоари и зелени площи – всичко това, което в момента им е отнето, подчерта Божилов.

“Има немалък брой автомобили, които са изоставени. Текат преписки. Вдигаме ги в един момент”, посочи той една от мерките срещу задръстените от автомобили квартални улици..

Обмисля се и удължаването на зелената зона, включително през уикендите, когато кварталът е силно посещаван заради Южния парк, допълни районният кмет.

По информация на Центъра за градска мобилност въвеждането на зелената зона в квартал “Иван Вазов” ще се случи през април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share