Шест гала вечери на кинофеста „София МЕНАР“

В рамките на 12-то издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка „София МЕНАР“ ще бъдат организирани шест официални вечери, които ще поднесат приятни изненади на зрителите, свързани с характерни традиции и вкусове от държавата домакин на събитието.

Началото поставя Азербайджан с премиерата на филма „Старият град“ на 15 януари в Дома на киното. Старият град е свидетел на невъзможната любов между красивата Арзу и Рафаел, два пъти по-възрастен от нея, син на учителката ѝ по пиано. Мъжът е ветеран от войната в Карабах и години по-късно кошмарите от бойното поле все още са пред очите му. Обществото отказва да приеме странника, но Арзу е готова да жертва семейството си и приятелите си, за да бъде близо до Рафаел.

На следващия ден Индонезия ще бъде представена с прожекцията на филма „Моята вселена“ и изложба с фотоси от страната. Сюжетът се върти около живота на две ученички, които се интересуват от космоса. Мечтата им е да посетят тренировъчен център за астронавти. Двете решават да създадат влог, където да споделя знанията си.

Ден по късно на вечерта на Палестина ще се състои премиерата на „Да откриеш Витлеем“. Режисьорката Лейла Сансур се завръща в родния си Витлеем, за да заснеме филм за града, който е напуснала преди много години. Филм в памет на своя баща, основател на университета във Витлеем и един от най-уважаваните граждани.

На 24 януари ще бъде премиерата на новия филм на иранския класик Реза Миркарими „Приказният замък“. Галата на Иран ще бъде придружена с традиционни сладкиши и чай, приготвен по оригинална рецепта.  „Приказният замък” разказва за мъж, който трябва да се погрижи за двете си деца, след като научава за смъртта на съпругата си, с която отдавна са разделени. Мъжът има връзка с друга жена и не си представя двете хлапета да живеят при него.

Вечерта на Индия ще бъде на 28 януари, когато ще се състои прожекцията на комедията „Тя е мъжът, той е жената“. Зрителите ще пият масала чай и ще имат възможност да се разкрасят с традиционното рисуване с къна. „Тя е мъжът, той е жената” представя историята на Кабир и Кия. Той е отличник на курса по бизнес администрация, но е заклет домошар. Тя е амбициозна млада дама, която не си представя да прекарва дните си вкъщи, а се вижда като преуспяла бизнесдама. Съдбата среща Кабир и Кия и двамата решават да сключат брак, като Кабир се грижи за дома им, а Кия изкарва прехраната на семейството. Но всичко се обърква след като Кабир става медийна знаменитост след твърдението си, че мъжете са по-добри домакини от жените.

Галата на Мароко съвпада със закриването на фестивала на 30 януари, когато ще бъде премиерата на филма „Кеф“. В него Нуфал е 20-годишен младеж, за когото наркотиците и алкохолът са много по-важни от семейството и уроците. Родителите му правят всичко, за да вкарат сина си в правия път, но той им се отблагодарява като им представя бъдещата си съпруга – 15-годишната красавица Суад. Нещата съвсем се объркват, след като Нуфал влиза в затвора, а Суад забременява.

„София МЕНАР“ е в Дом на киното, Културен център Г8, Евро синема, кино „Влайкова“ и Чешки център от 14 до 30 януари 2020 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share