Църквата почита Света мъченица Татяна

На 12 януари християните почитат света великомъченица Татяна. Днес празнуват жените с име Таня, Татяна.

Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата си римско семейство, тя поема пътя на целомъдрието от дете. Изцяло проникната от християнската вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.

По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.) – равнодушен към вярванията на другите, той не се придържал към един определен светоглед, поради което всред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос.

Негова жертва става Татяна. Без да гледат на знатното ѝ положение и на нейния безукорен живот, я завели в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания. Според писанията след всяко мъчение Бог извършвал чудо и на следващия ден тя се явявала излекувана.

Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около Татяна и кротко ближел нозете ѝ. Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на “галилеяните”, управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ сполетяла и баща ѝ.

Заради големите мъчения, на които е подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share