Равносметка на два живота в „Червеният ангел“

Недим Гюрсел се завръща с романа „Червеният ангел“ – многолика и загадъчна история, изпълнена с носталгия, илюзии и угризения.

„Червеният ангел“ е равносметка на два живота, белязани и предопределени от събитията, оставили кървав отпечатък през XX век. Анонимно обаждане подтиква автор на биография на турския поет Назъм Хикмет да замине за Берлин, за да получи важни документи, свързани с живота му. Това е повод да си спомни годините, прекарани в Берлин преди падането на Стената и страстната си  любов към турска певица. Столицата на обединена Германия е същата като в неговата младост, но и съвсем различна. Няма я Стената, разделяла някога не само града, а и света на две непримирими части. Сега, дори и невидима, тя прокарва границата между две епохи. И ако прескачането от едното политическо пространство в другото, макар и трудно, все пак е било възможен и възвратим процес, то преходът във времето се оказва проблематичен. Минало и настояще се преплитат в съдбите на двамата главни герои. Единият е писателят, тръгнал по следите на документите и на изтлелите чувства, другият – правоверен комунист, бивш агент на Щази, хомосексуалист, обсебен от личността и творчеството на Назъм Хикмет, за когото е донасял.

Недим Гюрсел е знаково име в турската литература. Живее в Париж, преподава в Сорбоната, носител е на многобройни европейски литературни отличия, кавалер е на френския Орден на изкуствата и литературата, на наградата на френския ПЕН-клуб, на Международната литературна награда за балкански писатели „Балканика“. Една от последните му книги „Рисуван свят“ е обявена за най-добър чуждестранен роман във Франция.

Преводач на романа „Червеният ангел“ е Красимир Петров. Издава „Колибри“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
Share